Chocolatier Antoine (by Patrick Aubrion)

Update: Chocolatier Antoine heeft ondertussen de deuren gesloten.

Mijn bezoekje aan het culinaire festival Hapje Tapje kende dit jaar wel een onverwacht én aangenaam hoogtepunt. Toen mijn vriend en ik vanuit de Muntstraat de Tiensestraat inwandelden zagen we een nieuwe winkel opduiken die ons niet eerder was opgevallen. Het bleek de openingsdag te zijn van de artisanale chocolatier/patisssier Antoine (by Patrick Aubrion). Plots schoot me te binnen dat we tijdens de Langste Dag in Leuven al een voorproefje hadden gekregen. Toen stond er iemand pralines uit te delen in de Tiensestraat ter hoogte van het winkelpand. Ik herinnerde me dat de praline met passievrucht die ik in handen kreeg, overheerlijk smaakte.

Ik ging dus vol hoge verwachtingen de winkel binnen en was meteen aangenaam verrast door het mooie en originele interieur van de zaak: leuke retro-accessoires zoals een oude weegschaal en antieke valies opgesteld tussen de doosjes chocolade-truffelballetjes.  Ook de voorverpakte doosjes met chocoladetruffels oogden heel mooi. Ze waren allemaal genummerd volgens smaak. Achteraan de winkel bevond zich, gescheiden door een doorzichtige tussenwand, het atelier waar de pralines en  andere lekkernijen klaargemaakt werden.

We werden verwelkomd door zaakvoerder Patrick Aubrion die ons eerst een woordje uitleg gaf over de naamkeuze van de winkel.  Antoine komt blijkbaar in vele legendes voor. Zo is er Antoine Dufour die op het einde van de 19e eeuw in zijn eerste “chocolate shop” in London de truffel van zijn broer Louis wereldberoemd maakte. Het is ook het verhaal van Antoine Carême die in de 18e eeuw de mille-feuilles perfectioneerde en de éclair van Pantanelli verbeterde… En vandaag is er dus Antoine by Patrick Aubrion, een lekkernijen-atelier waar verder wordt gesleuteld aan de dromen van die andere Antoines. Deze Antoine is niet zomaar een chocolatier maar ook patissier. Op Hapje Tapje werden de eerste bezoekers getrakteerd op “Antoine’s Hapje”, een éénmalige creatie aangeboden tegen 4 euro in een beperkte oplage!  Het dessertje was klein en fijn maar vooral overheerlijk. Het bestond uit een krokante chouchou met passievrucht en een smeuïge room gearomatiseerd met citroengras op een hazelnootkrokantje, vergezeld van een jus van gin en komkommer. Kortom, een geslaagd “patisserietje” om mee te starten.

Ik besloot meteen een selectie van verschillende chocoladetruffels aan te kopen. Ik heb ze in een mum van tijd met veel smaak laten smelten op mijn tong (zoals het een echte chocoholic betaamd). Mijn voorkeur ging uit naar de A8 Bitter: een truffel met een zachte bittere vulling met 70% donkere chocolade omhuld . De andere truffels die ik proefde waren stuk voor stuk delicieux!

Praktisch: Voor een doosje van 14 truffelballetjes betaal je 12 euro; een doosje van 6 stuks kost 5 euro. Je kan ook zelf een doosje truffels laten samenstellen.

Antoine (by Patrick Aubrion) is gelegen in de Tiensestraat 33, rechttegenover de Munstraat. Website: www.antoinesweets.com – Facebookpagina: “https://www.facebook.com/antoinesweets” –   Twitter: #antoinesweets

IMG_5187

IMG_5186

IMG_5192

Antoine in actie

Bookmark and Share

Er zijn 6 reacties op “Chocolatier Antoine (by Patrick Aubrion)”

Rita V.
(on augustus 17th, 2014 at 13:09)

HMMM LEKKERRR
Heel prettig om via Kristels blog en mooie foto’s deze nieuwe chocolatier te leren kennen.
Blijkbaar een adresje om met stip te noteren en dat zal ik dan ook met plezeier doen. Het water komt me in de mond als ik het fijne Hapje-Tapje gerechtje zie…De naam Antoine krijgt voor mij nu een andere betekenis.
Chocoladegroetjes

Rita

 
Luc
(on augustus 26th, 2014 at 18:45)

Heb recent een doosje met truffels kado gekregen, en lekker dat ze zijn….

 
Gaston
(on oktober 4th, 2015 at 21:45)

Heerlijke verrassing bij Antoine: super kwaliteit en uitzonderlijk vriendelijke bediening. Een aanwinst voor Leuven en de beneden Tiensestraat.

 
Patisserie Zuut: Leuven goes Zuuter :) « Leven in Leuven
(on december 29th, 2015 at 22:22)

[…] en chocoholics ! Vorig jaar in augustus was er nog de opening van ambachtelijke chocolademeester Antoine by Patrick Aubrion en sinds enkele jaren is ook chocolatier Bittersweet vlakbij de Grote Markt een vaste, zoete waarde […]

 
Brigitte
(on oktober 2nd, 2016 at 17:45)

Hartelijk bedankt Patrick voor die heerlijke chocolade. In nijmegen zijn ze er puur genietend van aan het smullen.
Het taartje was eveneens overheerlijk.
Echt een overheerlijk smaakpappillen genot!!.

Bedankt
Vriendelijke groetjes van la mama van Cinzia & Luciana

 
karel de korte
(on december 2nd, 2017 at 7:51)

Winkel bestaat niet meer.