[recensie] Vrijdag is de hel minder heet – Vera Van Renterghem

9789044821857-vera-van-renterghem-vrijdag-is-de-hel-minder-heet-178De veertienjarige Sajid en zijn zestienjarige zus Thara proberen elk hun evenwicht te vinden tussen twee culturen. Maar het valt niet mee om hun islamitische achtergrond te rijmen met het leven in Brussel. De boeken die ze lezen, de niet-gelovige vrienden met wie ze optrekken,… hun leven is een ingewikkelde optelsom van geheimen. Wanneer Thara haar grootste geheim aan het licht komt, een geheim zo groot dat ze het zelfs niet met haar lievelingsbroer Sajid kon delen, vlucht ze voor de toorn van haar vader. Sajid krijgt van zijn vader de verschrikkelijke opdracht om de eer van de familie te redden. Hij twijfelt. Enerzijds is hij teleurgesteld omdat Thara haar geheim voor hem verborgen hield, maar anderzijds wil hij haar ook beschermen. Tegelijkertijd dient hij de wil van zijn vader te respecteren. Een verscheurende innerlijke tweestrijd volgt die zwaar weegt op de veertienjarige jongen.

‘Vrijdag is de hel minder heet’ van Vera Van Renterghem is een aangrijpend en ontroerend mooi jeugdboek. Het verhaal heeft als thema eerwraak, maar gaat in bredere zin over opkomen voor jezelf, op zoek gaan naar waar je zelf in gelooft en waar je achter kan staan, zonder dat anderen dit voor jou bepalen. Wat mij aansprak in dit boek is dat je de beide kanten van het verhaal te lezen krijgt. De standpunten van Thara en Sajid komen afwisselend aan bod en je kan de gedachtengang van beide personages volgen. Het hele boek door blijf je duimen voor Sajid en hopen dat hij de juiste beslissing neemt en dat er een happy end voor hem en Thara is weggelegd.

Het boek is erg meeslepend geschreven. Ik wilde de ganse tijd de hoofdpersonages door mekaar schudden en dwingen de juiste keuzes te maken. Het boek biedt ook een goed inzicht in de dilemma’s waarvoor gelovige moslims zich in onze samenleving geplaatst zien en toont aan hoe conservatisme veel kan kapot maken. Sommige plotwendingen in het verhaal vond ik echter een beetje vergezocht (de onthulling over de oude man in de rolstoel had voor mij geen enkele meerwaarde en kon gerust weggelaten worden), maar dat zie ik graag door de vingers omdat het boek mij oprecht ontroerd heeft.

Het verhaal is nagelezen door een islamologe die aan de KU Leuven sessies geeft over de uitdagingen van de multiculturele samenleving. Je leert dus al lezend iets bij over dit complexe thema.

Auteur Vera Van Renterghem woont in Tielt-Winge en geeft les in het Leuvense Sint-Pieterscollege.

Leven in Leuven geeft één exemplaar van dit boek weg aan de derde persoon die ons via het contactformulier zijn of haar contactgegevens bezorgt, met als onderwerp ‘multicultureel’ .

Praktisch
Titel: Vrijdag is de hel minder heet
Auteur: Vera Van Renterghem
Doelgroep: 14+
Uitgeverij: Clavis
ISBN: 9789044821857

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.