Een late terugblik op Leuven in Scène

Leuven in Scène 2014 ligt inmiddels al een maand achter ons… tijd vliegt in een stad als Leuven waar de zomer het ene festival na de andere activiteit aan elkaar rijgt.

Doorgaans is voor mij Leuven in Scène een hoogtepunt waar ik twee jaar vooraf al naar uitkijk. Deze keer was echter anders. Door familiale verplichtingen kon ik er zaterdag niet bij zijn en zag ik dus al een flink deel van het programma aan mijn neus voorbij gaan. Na enkele zeer hectische weken eiste de vermoeidheid ook zijn tol en de aanhoudende regen die tweede week van juli zorgden uiteindelijk dat ik absoluut niet in de stemming was om in het centrum op verkenning te gaan. Gelukkig had ik vrienden die speciaal voor Leuven in Scène op bezoek kwamen: zij zetten na de vorige edities ook 2 jaar vooraf de datum gemarkeerd in hun agenda. Bijgevolg trokken we zondag toch met regenjas en het programmaboekje het centrum in.

Daar kruisten al onmiddellijk 4 reuzen met een beige regenjas ons pad. Deze keken met nogal veel nieuwsgierigheid mee in de borden van de etende terrasjesganger, tot grote hilariteit van de omstaanders. Wie laatste lacht, lacht best echter, want enkele van deze reuzen gingen vervolgens meepiepen onder de paraplu van deze lachers. Zo grappig om te zien, al hield ik mijn gelach toch een klein beetje in ;)

IMG_0182

We trokken vervolgens naar de Keizersberg, waar we vrij snel langs het Geefplein wandelden, waar de meeste goederen half onder plastic lagen, klaar om bij de volgende bui snel weer veilig beschermd te worden.

Aan de ingang van de pop-up fabriek van ETS Dynamogène klokten we braaf onze shift in, waarna we konden rond kuieren tussen de vreemde muziekautomaten van deze groep arbeiders. Deze demonstreerden ze met veel enthousiasme en zelfs met een dansje.  We piepten rond het arbeidersmuseumpje en checkten de kaart in hun minibar en kregen een huwelijksaanzoek van een van de lokale arbeiders.

IMG_5729

IMG_5738

IMG_5742

IMG_5747 (Medium)

Na 2 seconden sloegen we het huwelijksaanzoek toch maar af en liepen we door in het park langs de pop-up bib, de Opera Mobile die ‘s namiddags jammer genoeg niet open was en langs de workshop instrumenten maken.

IMG_5752

Bij onze aankomst in de Bruul moesten we even op een bankje half op elkaars schoot schuilen onder 2 paraplu’s voor een korte maar hevige bui, waarna we onze ontdekkingstocht konden voortzetten.

We bewonderden de fantastische kapsels van Christophe Pavia, de circus workshop en het rijdende aquarium van Scubabianchi. Van de voorstelling van Les Triplettes konden we jammer genoeg door de grote groep kijkers slechts af en toe maar een moddervoetje in de lucht zien… volgens deze foto’s hebben we echt wel een indrukwekkende voorstelling gemist.

IMG_5761 IMG_5770

IMG_5771 (Medium)

Daarom haastten we ons maar naar het Helleputteplein om daar wel op tijd een plekje te vinden voor de voorstelling van Circus Katoen. Zelfs op dit wat minder gekende plein in Leuven had zich al een mooie opkomst verzameld voor het verhaal van een jong koppel dat voor het eerst gaat samen wonen. Met slechts een paar attributen konden we hun zoektocht naar een nieuw evenwicht volgen met vallen en opstaan terwijl alle zaken een nieuw plekje in de woning moeten krijgen. Poëtisch, acrobatisch en grappig. Vooral de kleuter die op de eerste rij bijna omver rolde van het lachen, werkte enorm aanstekelijk :D.

IMG_5778 IMG_5800

Na de voorstelling gingen we een hapje eten en zaten we gelukkig binnen toen de hemelsluizen volledig opengingen. Jammer, want daarna leken alle pleinen in Leuven wel schoongewassen en was er van de laatste dingen op het programma niets meer te vinden. Blijkbaar hadden noch de artiesten noch het publiek nog zin in voorstellingen en waren alle ogen inmiddels al op de WK Voetbal finale gericht.

Tegen mijn verwachtingen in was het uiteindelijk wel een heel mooie dag geworden. ‘k Heb geen voorstellingen gezien die zoals in vorige edities in het Journaal konden komen, maar het was gezellig om overal wat (intiemere?) zaken te gaan ontdekken. Dat was naar mijn begrip ook meer de opzet van deze editie.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.