Nieuwe buggy’s voor Leuvens buggypunt

Het eerste Leuvense buggypunt opende op 1 mei de deuren in de fietsenstalling onder het Rector De Somerplein. Na de testfase, ontwikkelen de stad en Buggybooker een nieuwe, verbeterde stadsbuggy en openen ze twee nieuwe buggypunten.

Ouders met jonge kinderen schakelen vaak over van de fiets naar de auto, ook voor korte verplaatsingen. Ze doen dat omdat het niet eenvoudig is om een buggy mee te nemen met de fiets of het openbaar vervoer, terwijl ze die wel nodig hebben om hun baby, peuter of kleuter op een veilige en handige manier te voet te vervoeren in het centrum. Of, ze stellen hun uitstap uit omwille van de rompslomp met een buggy.

Om hieraan tegemoet te komen, startte de stad Leuven als eerste Vlaamse centrumstad met een origineel en innovatief project: het buggypunt. Ouders met jonge kinderen kunnen er gratis een buggy lenen tijdens de openingsuren van de fietsenparking: zondag, maandag, dinsdag, woensdag van 8.00 tot 24.00 uur en donderdag, vrijdag, zaterdag van 8.00 tot 3.00 uur. Wie zeker wil zijn dat er een buggy voor hem/haar klaarstaat, kan er eentje reserveren op www.buggybooker.com.

Het eerste buggypunt opende op 1 mei in de fietsenstalling onder het Rector De Somerplein. Uitbater Apcoa zorgt voor het uitlenen en het onderhoud van de buggy’s. Buggybooker ontwerpt de buggy’s en ontfermt zich over de reservaties. De buggy’s werden 250 keer uitgeleend. Bijna de helft van deze uitleningen gebeurde op zaterdag.

Evaluatie
De buggy’s en het uitleensysteem werden gedurende drie maanden getest. Wie een buggy ontleende, werd gevraagd om met een online evaluatieformulier opmerkingen en suggesties te geven. Een 50-tal gebruikers deden dat. De gebruikers waardeerden het comfort en de veiligheid voor het kind. Ook het comfort en gebruiksgemak voor de ouders, grootouders en begeleiders werden positief gewaardeerd. Suggesties en opmerkingen hadden vooral betrekking op de handgreep, de zonne- en regenkap, ruimte voor boodschappen en het niet-verstelbare zitje.

De ideale Leuvense stadsbuggy
Met die resultaten gingen het stadsbestuur en Buggybooker aan de slag om de buggy te verbeteren en om te vormen tot de ideale Leuvense stadsbuggy. Die beschikt over:

  1. Een handgreep die beter in de hand ligt en iets hoger ingesteld is dan de vorige;
  2. Een aangepaste zonne- en regenkap die meer ruimte en bescherming biedt aan de jonge passagiers.
  3. Een ruim opbergvak voor boodschappen en kinderspullen onderaan de wagen;
  4. Een verstelbaar zitje, zodat de passagiers ook kunnen rusten tijdens de buggyrit.

De nieuwe Leuvense stadsbuggy wordt eind september gelanceerd. Leuven kan dan als eerste stad de nieuwe buggy testen. Om de kinderwagens te blijven verbeteren, gaat Buggybooker in het najaar opnieuw samenwerken met enkele kennisinstellingen. Hygiëne en veiligheid blijven de absolute prioriteiten.

buggy

Twee extra buggypunten
Vanaf de lancering van de nieuwe buggy’s, worden ook twee extra buggypunten geopend op twee gezinsvriendelijke stadslocaties: bibliotheek Tweebronnen en Museum M.

Nieuw: verzorgingstafel voor baby’s en peuters
Je vindt nu ook sinds kort een publieke verzorgingstafel in de fietsenparking. Daar kunnen ouders hun baby of peuter verluieren. Zo speelt de stad in op een vraag die al een tijdje in het Leuvense leeft en werkt ze verder aan haar kind- en gezinsvriendelijke uitstraling.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.