Wil jij dit jaar bij de “nieuwe” Leuvenaars gerekend worden?

Dan moet je voldoen aan twee essentiële voorwaarden:

1. Neem zeker de ganse dag vrij op MAANDAG 8 SEPTEMBER!
2. Wees bereid de hele dag te stappen en rond te lopen. De stad is trouwens volledig afgesloten voor alle verkeer.

Maandag (een werkdag!) acht september is DE grote dag voor de rasechte Leuvenaars. Met duizenden lopen ze rond, overal in de stad. Ze komen van heinde en verre om hun geboortestad nog eens terug te zien, hun familie of vrienden te bezoeken of te ontmoeten, of / en naar de feestmarkt te gaan, andere Leuvenaars te zien, te groeten, ermee te babbelen….

Voor wie dat ook wel eens wil zien en meemaken, volgt hier de beschrijving van één van de “tochten” die je laten kennismaken met wat Leuvenaars nauw aan het hart ligt: de feestmarkt.

Je komt best te voet, maar je kan ook de ringbus nemen tot aan de Kapucijnenvoer. Dan kan je meteen de pas beëindigde werken zien aan de Bastinwijk: het plaatselijk openleggen van de Voer, een zijarm van de Dijle. Een duur, maar weliswaar mooi stukje stadsvernieuwing.

DEEL 1: DE VOORMIDDAG

Start en afspraakplaats met vrienden: rond 10 uur aan café VETTEN OS, Kapucijnenvoer. Enkele honderden mensen hebben daar ook afspraak… Wij eten “ne pistolé mei gekapt” (gehakt) en drinken daarbij een pint “half en half”. Om half elf wandelen naar de hoger gelegen Heilige Geeststraat en kijken er vanvoor en vanachter naar koeien, paarden, ezels, schapen en wat de veehandelaars nog meer meegebracht hebben om te verkopen.

Wat verder slaan we rechtsaf in het boomgaardgedeelte van de kruidtuin. Er staan allerlei fruitbomen in tientallen varianten en kleuren. Ook bij de groenteteelt loont het de moeite even stil te staan. Via de “verdoken” vijver met waterplanten, komen we aan het tuin- en bloemengedeelte. Vooraan tegen de straat- bezoeken we de tentoonstelling van neerhofdieren. Tijd nu voor een koffie. Om 11 uur zijn we in de warme serre met tropische planten: koffie- en bananenbomen, orchideeën èn… ergens verdoken: een “kruidje-roer-mij-niet” dat graag laat zien hoe het aan zijn naam gekomen is. Vandaar naar de oranjerie, met metershoge palm- en andere bomen. Het is ook daar dat aquarium-, terrarium en cactusliefhebbers hun gading vinden. Achteraan staan de bijenkwekers met honigraten vol met bijen. Wie van ons het eerst de bijenkoningin kan vinden wordt getrakteerd op een glas mede (aperitiefwijn gemaakt van honig). Nogal zoet, en daarna smaakt een frisse pint eens zo lekker.

We bewonderen de grote koi’s in de visvijver en gaan door richting Sint-Jakobsplein, naar de “beestenmarkt”. Daar zijn allerlei prijskampen aan de gang voor de dikste, langste, grootste koe, paard, schaap… Er worden ook ruitertornooien gehouden.

DEEL 2: DE NAMIDDAG

Het is ondertussen bijna één uur: tijd voor een pak frieten met mayonaise en een servola.
Via de Kapucijnenvoer komen we in de Brusselsestraat. Overal staan er kraampjes waar welbespraakte venters hun niet-alledaags keukengerei aanbieden.

Wij steunen ook graag het traditionele jaartallenleven in Leuven en kunnen aan één van hun standen (eindelijk!) nog eens wat zitten om bij te komen, uiteraard met de nodige verfrissing.
Verder gaat het -rustig aan- naar de Parijsstraat voor een “boekserink” ofte vers gebakken, gefileerde bakharing op een grijze boterham. Mmm! … en daar krijg je dorst van. Die kunnen we lessen op de Oude of de Grote Markt. Het enige probleem is: plaats vinden, want de mensen blijven hier “plakken” om te kijken en te luisteren naar de optredens van “hun” idolen.

Oh ja, nog even wat cultuur: we wandelen onder het recent geplaatste beeld van de heilige Petrus de Sint-Pieterskerk binnen en gaan een kijkje nemen naar de overblijfselen van de zalig verklaarde Fiere Margriet van Leuven. Het gebeente wordt slechts één keer per jaar tentoongesteld, en dat is vandaag. Uniek!
De braderie op Tiensestraat en in de Bondgenotenlaan loopt ondertussen op zijn einde en nu is het tijd voor ambiance. Die vinden we aan de podia in de Diestsestraat bij de echt Leuvense cafés: Marengo en Jeeskesboom. Je kan er op de koppen lopen!

Het is 18 uur. Wie vermoeid is, gaat naar huis. De “echte” doen nog een toer van de kermis en eten nog mosselen met friet of smoutbollen, en…Wat een dag!

Bookmark and Share

Er zijn 7 reacties op “Wil jij dit jaar bij de “nieuwe” Leuvenaars gerekend worden?”

Carolien Coenen
(on september 4th, 2014 at 0:08)

Super! Ik heb maandag een dagje verlof genomen, dus deze tips gaan zeker van pas komen! Dankjewel!

 
erikO
(on september 8th, 2014 at 3:01)

OOK thx voor de tips! Was een jollig leuk schrijfsel! :-)

 
Tata
(on september 8th, 2014 at 21:32)

Leuk artikel !
Heb vandaag genoten van Leuven kermis!
Was zeer benieuwd naar gebeente van fiere Margriet , maar kerk en schatkamer was helaas gesloten
In stadhuis zijn we het gaan navragen, maar deze info schijnt niet te kloppen..
Dus daarom dat ik het graag even doorgeef.

 
Geeraerts Hugo
(on september 9th, 2014 at 12:22)

Klopt! Excuus daarvoor…
Kerkbeheerder Guy M. vertelde mij het volgende: wegens werken was de kerk inderdaad gesloten, idem dito voor de schatkamer.
Maar…uitgesteld is niet verloren!
Het gebeente van Fiere Margriet zal te zien zijn volgend weekend in de schatkamer van de kerk. Zaterdag in de namiddag en zondag vanaf 11 uur.
Daarna is het opnieuw wachten tot de maandag van Leuven Kermis van 2015. dat wordt de 7de september.

 
Tata
(on september 9th, 2014 at 18:06)

dank voor het berichtje, Hugo!

is het nu zaterdag 13 en zondag 14 sept, dat je het gebeente kan bekijken?
of het weekend van 20 en 21 sept?

 
Geeraerts Hugo
(on september 9th, 2014 at 18:13)

Enkel op 13 en 14 september.

 
Nog wat sfeerfoto’s van de Jaarmarkt « Leven in Leuven
(on september 11th, 2014 at 21:03)

[…] gewoonte formidabel en de straten liepen vol met goedgeluimde, feestende mensen. Dankzij de mooie handleiding van Hugo, voelden we ons echte jaarmarkt-professionals. De mede in de Kruidtuin smaakte naar meer, de […]