[recensie] Papieren vriendin – Ilse De Keyzer

ilse-de-keyzer-papieren-vriendin-178Papieren vriendin is een vervolg op Harde Noten dat het verhaal vertelt van de gevoelige Kaat die gepest wordt. Kaat is ondertussen van school veranderd, maar ze heeft het moeilijk om voor zichzel een plek te vinden waar ze zichzelf kan zijn. Kaat is niet meteen het populairste meisje van de klas en haar gescheiden ouders zijn te druk bezig met hun nieuwe partners om Kaat de tijd en de aandacht te schenken die ze verdient. Kaat trekt zich terug in zichzelf en kan haar verhaal alleen kwijt in haar dagboek.

Haar dagboek lijkt de enige te zijn die echt naar haar luistert. Kaat vertelt over haar dagdagelijkse beslommeringen, maar ook over de dood van haar oma, die ze zo erg mist en over Sam, de knapste jongen van de klas die haar hart doet sneller slaan, maar die onbereikbaar lijkt. Kaat heeft het moeilijk, maar haar omgeving schijnt dit niet te merken. De pesterijen op haar vorige school hebben diepe sporen nagelaten en de pijn die ze vanbinnen voelt, probeert ze te onderdrukken door zichzelf te verwonden.

“Papieren vriendin” heeft als grote verdienste dat het een moeilijk thema als zelfverwonding bespreekbaar maakt. Het boek is volledig geschreven vanuit het standpunt van Kaat. Het lijkt echt of je een dagboek zit te lezen. Bij elke bladzijde die je omdraait, hoop je dat iemand zal merken hoe erg Kaat eraan toe is en haar een helpende hand zal reiken. Een boek dat beslist nog even zal nazinderen.

Auteur Ilse De Keyzer woont in Tielt-Winge en geeft les in het Leuvense Sint-Pieterscollege.

Leven in Leuven geeft een exemplaar van dit boek weg aan de eerste persoon die ons de woorden “papieren vriendin” toestuurt via het contactformulier.

Praktisch
Titel: Papieren vriendin
Auteur: Ilse De Keyzer
Uitgeving: Clavis
Doelgroep: 12+
ISBN: 9789044822106

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.