Eerste verstoring door stadskunstenaar Ief Spincemaille

EersteVerstoring_web_tcm31-72617Met het project ‘Eerste Verstoring’ zoekt en graaft stadskunstenaar Ief Spincemaille naar de eerste sporen van bewoning in Leuven. Sinds haar ontstaan is de stad Leuven bijna twee meter hoger geworden door bouw- en andere restanten die vorige bewoners er achterlieten.

Als je door al deze historische lagen heen graaft, kom je uiteindelijk bij de lagergelegen grond waarop de eerste bewoners hebben gestaan. Archeologen noemen dit ‘onverstoorde grond’ of ‘moedergrond': grond die vrij is van menselijke tussenkomst.

In Leuven graaft Ief 14 ton van deze ‘oudste’ grond op om er een 6 meter hoge ‘Hemeltoren’ mee te bouwen: een aarden schouw om mee naar de hemel te kijken. De toren zal gemaakt worden door verschillende lagen onverstoorde aarde aangestampt op elkaar te leggen.

De put en de toren zullen gegraven/gebouwd worden op het Hertogeneiland, een eiland tussen de Minderbroedersstraat en de Lei, waar ooit het eerste grote bouwwerk van Leuven werd gebouwd. De navel van de stad …

Na voltooiing van de toren laat Ief de natuur terug op haar beloop. Regenwater zal de aangestampte grond binnendringen. De toren zal langzaam in elkaar zakken, als een zandkasteel dat overspoeld wordt door water. Op het einde van dit proces zal deze aarden ‘ruïne’ terug in de put worden gestort.

Eerste Verstoring zoekt vrijwilligers
Iedereen die wil meehelpen aan dit nieuwe ‘oudste’ bouwwerk van de stad is meer dan welkom. Er is allerhande werk voor iedereen en bouwkennis is helemaal niet vereist.

Je krijgt er tof werk, fris water en hete soep uit de ‘Verstoorde bar’.
Ga naar deze tijdelijke nederzetting en bouw mee aan dit kunstwerk!
Of … ga gewoon eens kijken.

Locatie: Handbooghof, ter hoogte van Brusselsestraat 124, Leuven

De werken lopen van zaterdag 13 t.e.m. donderdag 25 september 2014, elke dag tussen 14.00 en 20.00 uur.
Inschrijven kan per blok van 1 uur, maar liefst per halve dag (3 uur).

De ‘Verstoorde bar’ is dagelijks open tijdens de werkuren van 14.00 tot 20.00 uur.
Elke donderdag, vrijdag en zaterdag blijft ze ook ‘s avonds open tot 22.00 uur.

openingsfeest: zaterdag 27 september 2014, 19.00 uur

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.