Open monumentendag 2014

De 26ste Open monumentendag op 14 september kreeg als thema ‘erfgoed, vroeger, nu en in de toekomst’. Dit thema brengt ons bij het actuele vraagstuk in de monumentenzorg over het evenwicht tussen conservatie en herbestemming. Tijdens Open monumentendag kan je in Leuven kiezen uit een bezoek aan 11 gebouwen of deelnemen aan 1 van de 5 wandelingen.

Omwille van een ander monument, de ‘Grote Prijs Poeske Scherens’ is het stadscentrum moeilijk bereikbaar met de wagen. Vaartkom en Grote Markt zijn niet bereikbaar maar via de Parkpoort kunnen chauffeurs het centrum binnen en buiten rijden. De bussen van De Lijn volgen een omleiding.

De bezoekbare monumenten werden in 4 clusters samengevoegd waarvan de monumenten op wandelafstand te bezoeken zijn.

Cluster 1: stadspark en omgeving
Het leercentrum Agora is de nieuwe invulling die KULeuven gaf aan het voormalig farmaceutisch instituut. In 1978 dacht men aan sloop. Nu is het een leercentrum voor studenten waar ze kunnen studeren, groepswerken maken in een informele sfeer. De renovatie gebeurde met respect voor de waardevolle onderdelen zoals vloeren, labomeubilair, … In 1 van de 2 silent rooms, is het oude meubilair gebleven. Dit is de zaal die door de studenten het meest gegeerd is. Zelfs de geur van de chemische producten is nog aanwezig.

cluster 2: Hertogensite
Deze site is de wieg van Leuven met woonplaatsen van de hertogen van Leuven. Toen die verhuisden naar Keizersberg begint in de 13e eeuw het ziekenhuisverhaal. Nu de ziekenhuisfuncties verhuizen naar Gasthuisberg, moet deze site een nieuwe invulling krijgen. Een masterplan voor de Hertogensite wordt voorbereid. Het idee van enkele jaren geleden van een volledige tabula rasa is nu verlaten. De afweging wordt gemaakt tussen enerzijds behoud en herbestemming van monumenten en waardevolle gebouwen en anderzijds noodzakelijke sloop van gebouwen om plaats te maken voor nieuwe woongelegenheid.

De 2 anatomische theaters en het kankerinstituut zijn eveneens te bezoeken. In het Kloosterhotel zijn de archeologische vondsten tentoongesteld van opgravingen op de Barbarasite.

Cluster 3: stationsomgeving
Vlaams bouwmeester en Leuvens professor Marcel Smets bedacht dit nieuwe stadsdeel en nieuw centrum voor Leuven.Het gerestaureerde station is te bezoeken. Onder begeleiding en na inschrijving kan men de toren ‘Brussel’ bezoeken. OMD Vlaanderen selecteerde 10 kunstenaars. Brecht Heytens stelt tentoon in het stationsgebouw in Leuven.

Cluster 4: Heverlee
Hoe hergebruik je een 500 jaar oud klooster tot wetenschapsbibliotheek? Moneo slaagde daar schitterend in. Verder mag de Parkabdij waar de restauratie volop aan de gang is, natuurlijk niet ontbreken. En het H.Hartinstituut, 120 jaar na de eerstesteenlegging. Met een lezing over duurzaamheid en monumentenzorg en een slideshow over de groei van de campus. Kinderen kunnen er een legospel spelen.

Meer info.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.