Open Monumentendag: de Hertogensite
De Hertogensite behelst het domein tussen de Kapucijnenvoer en de Minderbroederstraat, waar zich nu o.a. de ziekenhuizen van St. Rafaël en St. Pieter bevinden. De hele site wordt binnenkort geherwaardeerd, gerenoveerd of deels opnieuw opgebouwd. Je kon er hier al meer over lezen.
OMD bood de bezoeker een uniek zicht op de toekomstplannen.
Deze maquette toont de plannen zoals ze er nu uitzien (maar ze liggen nog niet 100% vast): de blauwe gebouwen blijven bestaan, de witte zijn nieuwe. Zoals je ziet wordt de Dijle langs het Handbooghof opengelegd zodat het hier lekker wandelen zal worden langs het water.
Hier werd (na het gasthuis aan de Romaanse poort) het eerste ziekenhuis van Leuven opgericht in de vorm van het kankerinstituut. Het gebouw links op de foto, het oudste op deze site, zal worden opgeknapt. De andere, o.a. de uitgebreide verpleegsterschool, worden platgegooid en opgebouwd rond een zogenaamde ‘welzijnstoren’.
Binnen in het instituut bevindt zich het HistarUZ, het historisch archief van UZ Leuven dat een uitgebreide collectie van honderd jaar medische zorg tentoonstelt.
Tegenover de hoofdingang van de Kruidtuin, op de hoek van de Kapucijnenvoer en de Minderbroederstraat, bevindt zich het eerste anatomische theater van Leuven, gebouwd halverwege de achttiende eeuw.
Een knap gebouwtje waar vroeger de professoren Plantkunde en Anatomie lijken dissecteerden in de winter. ‘s Zomers hielden ze zich bezig met de plantjes in de nabijgelegen kruidentuin.
Ook de gevels van de Minderbroederstraat zullen grotendeels verdwijnen; hier en daar wordt een oorspronkelijk, waardevol gebouw bewaard.
De gebouwen links met de auditoria zullen bewaard worden omwille van hun art déco-elementen.
Ook het tweede anatomisch theater uit de negentiende eeuw, hier rechts, zal worden gerenoveerd.
Op deze site bevindt zich een stukje van de twaalfde-eeuwse ringmuur, dat mee in het vernieuwing van de Hertogensite zal worden geïntegreerd. Ik wist zelfs niet dat dit stukje bestond!
Een eindje verder staat nog een torentje van de oude stadsomwalling. Midden tussen de lelijke twintigste-eeuwgebouwen. Hopelijk weet het vernieuwingsproject dit allemaal mooi te blenden.
Zonder fout het lelijkste gebouw van de hele stad en een doorn in het oog van alle Leuvenaars. In de jaren vijftig werd het oorspronkelijke, negentiende-eeuwse ziekenhuis, in trouwens prachtige neoclassistische stijl, platgegooid om dit gedrocht op neer te poten. En weet u wat het ergst is? In die halve eeuw is het ziekenhuis nooit gebruikt. Zelfs de plakkertjes zitten nog op de vensters. Enkele verdiepingen werden ingericht voor palliatieve zorgen. Wie wil hier nu zijn laatste levensdagen doorbrengen? Gelukkig wordt dit helemaal vernietigd en vervangen door een woontoren.
Enkele huizen langs de Brusselsestraat zullen ook worden opgeknapt. Wat hun bestemming is, daar ben ik wel benieuwd naar.
Achter St. Pieter vind je nog meer voorbeelden van prachtige Leuvense architectuurcombinaties. Ahum.
Heel benieuwd hoe de hele site er over let’s say tien jaar zal uitzien. Het is nog wachten op het definitieve plan voor het startschot kan worden gegeven.
Geschreven door Leen en gepost op 14 september 2014 onder Archeologie, Bouwprojecten. Deze post werd getagd met hertogensite, OMD, open monumentendag. Er is 1 reactie op dit artikel.
(on december 21st, 2014 at 13:15)
[…] art tour die ons in juni met een andere blik door het hedendaagse Leuven leidde, en in september de rondleiding over de Hertogensite zoals ze er in de nabije toekomst zal gaan uitzien, namen we in het kader van Wintertijd in […]