Rode Hond op komst

Het nieuwe schooljaar is nog maar enkele dagen oud en alle kinderen kijken al uit naar de herfstvakantie. Dan wacht hen geen duik in het ballenbad van een Zweedse meubelgigant, maar gaan ze cultureel kopje‐onder in het Leuvense familiefestival ‘Rode Hond’. Van zaterdag 25 tot en met dinsdag 28 oktober brengt de negende editie opnieuw het beste, leukste, grappigste … van de (kinder)kunsten.

Het volledige programma kan je raadplegen op www.rodehond.be en staat gebundeld in de gratis programmabrochure die je vindt bij alle deelnemende cultuurhuizen.

‘Rode Hond’ focust deze editie onder meer op

  • het ‘Rode Hond Bruult’ festivalcentrum (alle dagen): Voor de eerste keer opent ‘Rode Hond’ een eigen festivalcentrum. Park De Bruul wordt dé plek om leuke dingen te doen of gewoon rond te hangen. Rolschaatsen in de ‘Rollerdisco’, smullen van pannenkoeken of het ‘Rode Hond Drolkoekje’, een ritje op de paardenmolen, genieten van goochel‐trucs, een echt ‘Rode Hond’ kapsel … en het ‘Talentenpodium’ met gastvrouw Sien Wynants (Ketnet).
  • het daverend ‘Openingsfeest’ (zat 25/10, 13.30 uur): De kersverse Bruulband onder leiding van muzikant Jo Zanders opent de ‘Rode Hond Rollerdisco’ samen met de knappe rolschaatsdames van Blades on Vinyl, de drummers van FabotastiX en de majorettes van Majoretteketet. Kom op je rolschaatsen en open mee het festival! ‘Rode Hond’ trakteert ook op 500 zelfgedraaide en superlekkere ‘Drolkoekjes’.
  • de expo ‘Magnus is ziek’ (alle dagen): Het prentenboek van illustrator Sebastiaan Van Doninck en schrijfster Kim Crabeels wordt een interactieve kinderexpo over een bijzonder jongetje. Magnus heeft niet alleen zijn eigen ziekenhuiskamertje in museum M, hij organiseert ook een aparte ‘Kindervernissage’ en een ‘Gezinsparcours’, is de ster van de voorlezingen en figureert in de workshop ‘De Bonte Bacteriemobiel’!
  • de vierdaagse workshop ‘Zie ze doen – We maken radio!’ (za 25 > di 28/10): In ‘ZIE ZE DOEN’, een terugkerend onderdeel van ‘Rode Hond’, laten kinderen zien (en horen) wat ze in hun mars hebben. Dit keer maken ze radio! Ze duiken onder in een verlaten radiostation, compleet met achtergelaten microfoons, mengpanelen, kabels en koptelefoons. En uiteraard brengen ze ook verslag uit van op ‘Rode Hond’. Een vierdaagse workshop van REC radiocentrum, met de steun van Radio2 Vlaams‐Brabant en Radio Scorpio.
  • de première van ‘Wachten en andere heldendaden’ (za 25/10, 15.00 uur): De aanstormende talenten van De Nietjesfabriek en Ballet Dommage bundelen
    hun krachten in een ‘whodunit’ zonder antwoord, een detective op zoek naar de plot. 30CC wou heel graag deze makers, sommigen met Leuvense roots, ondersteunen. En dus … première tijdens ‘Rode Hond’!
  • de wereldprimeur van ‘Sien bijt in de dag!’ (ma 27/10, 15.30 uur): Sien Wynants brengt de liedjes van haar heerlijk luisterboekje ‘Sien bijt in de dag!’ voor de allereerste keer helemaal live, samen met een bende straffe en lichtjes geschifte muzikanten! Verwacht geen gewoon concert, maar een belevenis vol muzikale verrassingen, rondvliegende ontbijtgranen en knuffelbeertjes
  • tal van familiefilms in avant‐première: Filmpartner Cinema ZED zorgt voor absolute pareltjes op de affiche, waaronderde avant‐premières van ‘Antboy’, ‘Kleine Anna en Lange Oom’ (met zondags filmontbijt) of de Chinese familieprent ‘Holly en de Zwaan’. Zeer bijzonder wordt ook het filmconcert ‘Tom & Jerry’ met zwart‐witcartoons uit de jaren 30 en livemuziek van het Franse trio La Terre Tremble (za 25/10, 19.00 uur).
  • veel aandacht voor bijzondere ‘bezoekers’ (alle dagen):  ‘Rode Hond’ zet ook al jaren in een internationaal publiek. Het aanbod ‘niet‐talige’ producties wordt deze editie nog gevoelig opgetrokken: van dans over muziektheater en performance tot een ‘Geefplein for kids’. Welcome, bienvenue, benvingut, Willkommen … Volledig nieuw is dan weer ‘Rode Hond breekt uit’: speciaal voor gedetineerde vaders en hun jonge kinderen speelt het surreële sprookje ‘Doregami’ in de Leuvense Centrale Gevangenis.

Rode Hond

Schepen van cultuur Denise Vandevoort is fan van het eerste uur: “Voor heel veel families betekent ‘Rode Hond’ de eerste en onvergetelijke kennismaking met de wereld van de kunsten. We blijven dan ook met overtuiging en enthousiasme inzetten op deze cultuurparticipatie in familieverband. ‘Rode Hond’ is bovendien uniek Leuvens, want gedragen door de talrijke organisaties die vanuit deze stad – tot ver daarbuiten – actief zijn voor families. Nergens anders vind je op zo’n kleine oppervlakte zoveel knowhow rond cultuur voor families.”

Praktisch
van zaterdag 25 tot en met dinsdag 28 oktober 2014
voor gezinnen met kinderen vanaf 3 jaar
www.rodehond.be

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.