FairTradeGemeente Leuven gaat voor 5 sterren

Leuven draagt al sinds 22 maart 2006 de titel van ‘FairTradeGemeente’. In de voorzaal van het stadhuis startte de trekkersgroep van FairTradeGemeente Leuven gisterenavond met het vervolg van de FairTradeGemeente-campagne. Als titelhouder gaat Leuven de uitdaging aan om – via een systeem van 5 te verdienen sterren – een kwart van de Leuvense burgers bewust te doen kiezen voor Fair Trade!

Maar liefst dertien bekende Leuvense gezichten engageren zich om Leuven aan zijn eerste ster te helpen. Zij worden ‘FairTradeAmbassadeur’ en zullen een extra inspanning doen om eerlijke handel in Leuven te doen léven!

FairTradeAmbassadeurs

… zijn mensen die Fair Trade (en/of lokale duurzame voeding):

  • een warm hart toedragen,
  • zelf in de praktijk brengen, en
  • mee op de kaart zetten.

FairTradeGemeente Leuven stelde gisteren dertien bekende Leuvense gezichten als FairTradeAmbassadeur aanstellen en ‘decoreerde’ hen met een FairTradeAmbassadeur-pin:

image003

Lees meer over de kersverse ambassadeurs op de webpagina van FairTradeGemeente Leuven: www.fairtradegemeenten.be/leuven.

Vanaf nu vullen de ambassadeurs hun ambassadeurschap in door zich elk op hun eigen maat in te zetten voor acties van de trekkersgroep van FairTradeGemeente Leuven. Jaarlijkse speerpunten zijn de Internationale Dag van de Fair Trade, de Week van de Fair Trade en de geschenkperiode van eindejaar. Als de ambassadeurs zich voldoende inspannen om eerlijke handel (en/of lokale duurzame handel) te doen léven in Leuven, dan behalen we als stad onze eerste ster!

Het FairTradeGemeente-bord
Om de inwoners van Leuven te informeren over de campagne, plaatst de stad een permanent FairTradeGemeente-bord op een goed zichtbare plaats op het Rector De Somerplein. Daarop staat aan de ene kant het FairTradeGemeente-logo, zodat duidelijk is dat Leuven deze titel draagt. Aan de andere kant staan de namen van de FairTradeAmbassadeurs, samen met de oproep om eerlijke handel met hen op de kaart te zetten en om van Leuven een ‘5 sterren-FairTradeGemeente’ te maken. Iedereen kan immers FairTradeFan worden!

image005

Om FairTradeFan te worden, moet je weten wat Fair Trade inhoudt en minstens vier keer per jaar bewust fairtradeproducten kopen of verbruiken. Dan kan je jezelf op www.fairtradegemeenten.be/leuven als FairTradeFan registreren. Een teller houdt het aantal en het percentage geregistreerde fans bij, gebaseerd op de ambitie om 25% van de burgers tot fan uit te roepen.

De campagne ‘Word 5 sterren-FairTradeGemeente’
Een gemeente die de titel FairTradeGemeente behaald heeft, komt in aanmerking om een ‘5 sterren-FairTradeGemeente’ te worden. De doelstelling van dit sterrensysteem is het engageren van de bevolking voor Fair Trade. De sterren zijn dus hulpmiddelen om eerlijke handel op de kaart te zetten.

Naast de ster die met FairTradeAmbassadeurs behaald kan worden, zijn er sterren te behalen met FairTradeFans, FairTradeCommunicatie, een FairTradeStraat en een FairTradeBestuur.

Meer over de campagne ‘Word 5 sterren-FairTradeGemeente’ lees je op http://fairtradegemeenten.be/na-de-titel-de-vijf-sterren.

 

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.