Studenten bezetten residentie Steil

In juli werd de residentie Steil gesloten. De stad Leuven verliest daardoor 192 gesubsidieerde koten. Studenten voor Onderwijs in Steil (SOS), opent het academiejaar in stijl en bezet deze residentie.

De studenten wijzen de jarenlange onderfinaciering van het onderwijs aan als oorzaak voor dit probleem. “Steil is een symbool” aldus Wouter Vanduffel, woordvoerder van de beweging en vorig jaar nog bewoner van Steil “Sinds de jaren ’80 gaat er steeds minder geld naar onderwijs en nu wil de regering nog eens extra besparen. Daardoor wil ze zelfs de inschrijvingsgelden verhogen, dit gaat echt te ver.” SOS vreest de democratische gevolgen van deze besparingen. Als de studiekost nog meer stijgt, wordt de toegang tot het onderwijs beperkt. “Het sluiten van een gesubsidieerde residentie is dubbel zo erg” vervolgt Vanduffel “want het gaat hier over de studenten die het al moeilijk hadden. Verschillende studenten die vorig jaar bij mij op de residentie woonden, moeten nu de volle pot betalen.”

De studenten organiseren de hele week activiteiten in de residentie op de Kapucijnenvoer in Leuven. “Wij vragen de universiteiten om samen met ons standpunt in te nemen voor meer middelen voor onderwijs. Wij vragen de overheid om eindelijk te luisteren naar de jarenlange eis van de studenten voor meer middelen.”

“Investeren in onderwijs is mogelijk, er is geld genoeg” aldus Vanduffel, ”zo kwamen er vorig jaar 12.000 miljonairs bij. Het is echt geen crisis voor iedereen.” Ook de 4 miljard die naar nieuwe gevechtsvliegtuigen gaat schiet in het verkeerde keelgat bij de studenten “één gevechtsvliegtuig minder en we hoeven niet te besparen op onderwijs. Het gaat over keuzes, niet over een noodzaak.”

Studenten voor Onderwijs in Steil wil stijlvol onderwijs, van hoge kwaliteit en daarin moet worden geïnvesteerd. “Steil, want om onderwijs betaalbaar te maken zijn publieke voorzieningen zoals Steil broodnodig. Studenten voor Onderwijs in Steil, dat staat ook voor SOS. Want het is tijd voor een noodkreet.” Vanduffel besluit: “wij nodigen alle studenten uit om samen met ons deze eisen te benadrukken en Steil symbolisch te bezetten. We hoeven dit niet te pikken. Samen kunnen we er iets aan veranderen!”

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.