European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award

De tentoonstelling ‘European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award’ brengt een topverzameling van opvallende hedendaagse architectuurprojecten samen in M – Museum Leuven. Om het 25-jarige jubileum van de prijs te vieren, toont deze tentoonstelling bovendien een retrospectieve van alle winnende projecten uit de 12 voorgaande edities.

De “European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award” is vandaag de meest bekende en prestigieuze Europese prijs voor hedendaagse architectuur. Om de twee jaar, nu sinds 25 jaar, selecteert de prijs vernieuwende architectuur van visionaire architecten. Op de lijst van vorige winnaars prijken toparchitecten als David Chipperfield, Rem Koolhaas en Zaha Hadid.

Veertig genomineerde projecten van de jongste editie werden in een reizende tentoonstelling bijeengebracht, die ook in M – Museum Leuven, als enige plek in de Benelux, een halte krijgt. De expo is een showcase van opvallende hedendaagse architectuur uit alle hoeken van Europa, samengevat in beelden, maquettes en bondige teksten. De laureaat krijgt een ereplaats: een internationale jury koos als hoofdwinnaar het Harpa concertgebouw en conferentiecentrum in Reykjavik van het Deense architectenbureau Henning Larsen Architects. Het concertgebouw heeft volgens de jury het havengebied van Reykjavik opgewaardeerd en vormt een mooie transitie naar het bruisende stadsleven.
Ook Belgische projecten kan je bij de genomineerden vinden, waarbij de Stadshal in Gent van Robbrecht en Daem/Marie-José Van Hee architecten het tot finalist schopte.

De tentoonstelling krijgt dit jaar een bijzondere uitbreiding: om het 25-jarig jubileum van de award in de verf te zetten, toont deze tentoonstelling bovendien een retrospectieve van alle winnende projecten uit de 12 voorgaande edities. Bij de tentoonstelling hoort tot slot een catalogus en een extra jubileumpublicatie die beide verkrijgbaar zijn in M – Museum Leuven.

Van 9 oktober tot en met 30 november in M.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.