Digitaal lespakket ‘De Brand van Leuven’ voor Leuvense scholen
De historische documentaire ‘De Brand van Leuven’, het eerste samenwerkingsverband tussen de stad Leuven en Fonk vzw, was een schot in de roos. De stad Leuven besloot om de dvd van deze aangrijpende documentaire gratis aan te bieden aan alle Leuvense scholen. “Omdat het van belang is dat de kinderen en jongeren van vandaag deze sombere bladzijde uit de Leuvense geschiedenis kennen en kunnen duiden”, zegt schepen van cultuur Denise Vandevoort. Aanvullend bij de documentaire liet de Erfgoedcel Leuven een digitaal lespakket ontwikkelen, dat ook gratis kan worden opgevraagd.
In ‘De Brand van Leuven. Kroniek van een oorlogsmisdaad’ vertelt oorlogsjournalist en Leuvenaar Rudi Vranckx hoe Leuven eind augustus 1914 het slachtoffer werd van blinde oorlogsrazernij en wat de motieven voor deze vreselijke misdaad waren. De dvd van de documentaire werd dankzij de erfgoedcel en de stad Leuven al gratis aan elke Leuvense school bezorgd. Aanvullend bij het tijdsdocument is er nu ook een digitaal lespakket beschikbaar. Dat pakket biedt leerkrachten van de derde graad lager onderwijs en van de eerste en derde graad middelbaar onderwijs enkele lesopties om voor en na het bekijken van de documentaire dieper op het thema in te gaan.
Maatwerk per doelgroep
Auteur Leen Alaerts (lector geschiedenis KHLeuven) heeft elementen uit de documentaire samengebracht op basis waarvan leraren op maat van hun leerlingen de leerinhoud zelf verder kunnen bepalen. Deze tekstuele synthese wordt bovendien verrijkt met extra beeldmateriaal dat hoofdzakelijk afkomstig is uit het stadsarchief.
Lesoptie 1 biedt een kader om binnen één lesuur zowel de documentaire (30 minuten) te bekijken als ze klassikaal te bespreken. In lesoptie 2 wordt aan de hand van extra documenten nog dieper ingegaan op de inhoud. Deze lesopties kunnen zowel in het secundair onderwijs als in de derde graad van het basisonderwijs ingezet worden.
Lesoptie 3 is de meest uitgebreide en richt zich op de oudste doelgroep, de derde graad van het secundair onderwijs. Hierin worden bovendien methodieken aangereikt om de leerlingen historische kritiek te laten toepassen op de documentaire en op de documenten. Ook de documenten verschillen in moeilijkheidsgraad naargelang de leeftijd en competenties van de leerlingen.
De erfgoedcel en de stad Leuven hopen met dit initiatief een interessant instrument te hebben ontwikkeld om kinderen en jongeren te laten nadenken over oorlog en zijn globale en lokale impact.
Scholen die geïnteresseerd zijn in het gratis digitaal lespakket, kunnen contact opnemen met de erfgoedcel op erfgoedcel@leuven.be of tel. 016 27 22 84.
Geschreven door Carolien Coenen en gepost op 30 september 2014 onder Geschiedenis, Opleiding. Deze post werd getagd met De brand van Leuven, Digitaal lespakket. Comments Off on Digitaal lespakket ‘De Brand van Leuven’ voor Leuvense scholen op dit artikel.Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.