Lancering Vesalius kruipt onder je huid

Andreas Vesalius, 500 jaar oud en nog steeds springlevend. Van 1 oktober 2014 tot 18 januari 2015 kruipt hij onder je huid in Leuven. De stad geeft de wereldberoemde anatoom een plaats in tentoonstellingen, dans, theater, muziek, stadsverkenningen en lezingen. Kloppend hart is de tentoonstelling Vesalius. Het lichaam in beeld in M – Museum Leuven.

Gisteren werd het culturele stadsproject officieel geopend met een academische zitting in Aula Pieter de Somer. Na een inleiding door schepen Denise Vandevoort, kwamen burgemeester Louis Tobback, rector Rik Torfs, Katlijn Malfliet vicerector cultuurbeleid, curator Geert Vanpaemel, wetenschapshistoricus verbonden aan de KU Leuven, en M-directeur Luc Delrue aan het woord. Deze bekende Leuvense persoonlijkheden werden met een kwinkslag geïnterviewd door Katrijn Van Bouwel. Lennaert Maes bracht voor de gelegenheid een nieuw nummer geschreven vanuit het standpunt van de jonge Vesalius.

Verschillende Leuvense culturele organisaties en de universiteit laten zich dit najaar vrij inspireren door Vesalius en het menselijk lichaam en stellen een rijk cultureel programma voor. Denise Vandevoort beklemtoont het belang van deze stadsbrede aanpak: ‘Vesalius wordt vanuit verschillende invalshoeken en artistieke disciplines belicht en dat zorgt voor een gevarieerd en bijzonder boeiend aanbod waarin iedereen zijn gading kan vinden’.

Rector van de KU Leuven Rik Torfs: ‘De stad Leuven en de KU Leuven hebben bijzonder goede redenen om de 500ste verjaardag van de grondlegger van de moderne geneeskunde te vieren. Tussen 1530 en 1537 verbleef Vesalius enkele jaren als student in de stad. Bovendien voerde hij in Leuven, na zijn opleiding in Parijs, ook een aantal dissecties uit’. Nog steeds herinneren straatnamen, gebouwen en instituten aan de anatoom die de geneeskunde een beslissende wending gaf.

Niet te missen is de tentoonstelling Vesalius. Het lichaam in beeld  in Museum Leuven. Curator Geert Vanpaemel toont welke onuitwisbare impact de figuur van Vesalius gehad heeft op de medisch anatomische traditie en de artistieke verbeelding van het menselijk lichaam. ‘Zonder overdrijven kunnen we Vesalius omschrijven als dé grote hervormer van de geneeskunde. Zijn belang binnen de Westerse cultuurgeschiedenis kan niet worden onderschat. Vesalius verdient terecht een plaats naast andere grote namen als Copernicus en Descartes’ zegt Vanpaemel. In tegenstelling tot zijn voorgangers en collega’s durft Vesalius gangbare medische wijsheden in twijfel trekken. Meer nog, hij gaat zelf aan de slag met lijken van terdoodveroordeelden. Op basis van zijn bevindingen tijdens de dissecties publiceert hij in 1543 zijn magnum opus De Humani Corporis Fabrica, een zevendelig boek over de bouw van het menselijk lichaam. De minutieuze anatomische beschrijvingen en de prachtige anatomische afbeeldingen hebben honderden jaren lang artsen én kunstenaars geïnspireerd.

Gelijktijdig in M kun je het werk van de hedendaagse kunstenaar Markus Schinwald (Salzburg, °1973) ontdekken. Schinwald en Vesalius delen overduidelijk de fascinatie voor het menselijk lichaam en stellen het steeds opnieuw in vraag. In deze eerste Belgische solotentoonstelling kiest hij resoluut voor atmosfeer in plaats van een dominante tentoonstellingsarchitectuur. Een afwisseling van schilderijen, sculpturen, aquaria, films, installaties en live performances animeren de bezoekers en dwingen hen om telkens anders te kijken.

Er staan nog tentoonstellingen op het programma. Vanaf 14 november start in de Predikherenkerk de tentoonstelling The Divided Body, georganiseerd door de Luca School of Arts. De tentoonstelling geeft een plaats aan het werk van gerenommeerde kunstenaars en jong talent van eigen bodem. Kurt d’Haeseleer van het kunstenaarscollectief Werktank maakte de video-installatie Memorites – De anatomie van een verlangen die te zien is in de Bib Leuven vanaf 1 oktober. Op Campus Gasthuisberg ontdek je de invloed van Vesalius op de hedendaagse geneeskunde.

De keuze voor een sterk luik dans in het programma van het stadsfestival is niet verwonderlijk. 30CC, in samenwerking met STUK, plant in oktober twee bijzondere avonden met de Trisha Brown Company. Ook het dansprogramma van STUK Move Me. Imagining the Body staat volledig in het teken van Vesalius en lichamelijkheid (13 tot 21 oktober).

Daarnaast zetten de Leuvense theaterhuizen Braakland/ZheBilding en Fabuleus hun programma in het najaar in het teken van Vesalius en de eindeloze mogelijkheden van het lichaam. Ook de muziekliefhebber komt aan zijn trekken.

Een boeiende stadswandeling voert je mee langsheen de plaatsen waarVesalius studeerde en zijn baanbrekende onderzoek uitvoerde. De oudste ziekenhuissite van Leuven, aan de Kapucijnenvoer, is eveneens een betekenisvolle plaats. In het kader van het stadsproject kan je plekjes bezoeken die anders niet toegankelijk zijn voor het brede publiek, zoals de eerste autopsiezalen. Ook het authentieke anatomisch theater van Leuven in de Minderbroedersstraat tegenover de kruidtuin – waar in de 19de eeuw de laatste dissecties plaatsvonden –  is opgefrist in het kader van het Vesalius-project en open voor het publiek.

Met een bijzonder uitgebreid en divers aanbod aan lezingen belichten Vesalius-experten van de KU Leuven en daarbuiten verschillende invalshoeken van de wetenschapper. Zowel de historische context als de hedendaagse medische ontwikkelingen krijgen een plaats.

Ontleed het volledige programma van het culturele stadsproject opwww.vesaliusleuven.be.

 

Bookmark and Share

Er zijn 6 reacties op “Lancering Vesalius kruipt onder je huid”

Vesalius. Lancering stadsverkennend programma « Leven in Leuven
(on oktober 3rd, 2014 at 23:17)

[…] Vesalius na 500 jaar helemaal terug is in Leuven kon je hier gisteren ook al lezen. De anatoom die bekend werd door als eerste naar de binnenkant van de mens te kijken, […]

 
M opent Magnus is ziek-parcours voor allerkleinste bezoekers « Leven in Leuven
(on oktober 20th, 2014 at 21:44)

[…] van schrijfster Kim Crabeels en illustrator Sebastiaan Van Doninck. In het kader van de Vesalius- en Schinwaldtentoonstelling in M – Museum Leuven sloegen zij opnieuw de handen in elkaar. Kim […]

 
La Dissection d’un Homme Armé van Braakland/ZheBilding « Leven in Leuven
(on oktober 30th, 2014 at 1:09)

[…] link met de Vesalius-tentoonstelling is de vivisectietafel die als rekwisiet haar plaats in de ruimte opeist en zelfs even dienst doet […]

 
Vesalius herleeft in de bibliotheek van Leuven « Leven in Leuven
(on november 26th, 2014 at 20:20)

[…] is nog steeds in de ban van Vesalius. De tentoonstelling ‘Vesalius. Het lichaam in beeld‘ in M – Museum Leuven, in combinatie met de solotentoonstelling van hedendaags […]

 
Vesalius kruipt onder je huid met de tentoonstelling ‘The Divided Body’ « Leven in Leuven
(on november 27th, 2014 at 0:28)

[…] Body’ is de artistieke bijdrage van LUCA School of Arts aan het culturele stadsproject ‘Vesalius kruipt onder je huid‘. Drieëndertig kunstenaars ontsluiten nieuwe invalshoeken over het lichaam in een […]

 
[recensie] Magnus is ziek – Kim Crabeels en Sebastiaan Van Coninck « Leven in Leuven
(on november 27th, 2014 at 0:29)

[…] van een parcours met verschillende opdrachten gaan de kinderen op stap door de tentoonstelling van Vesalius en Schinwald. Er is een bezoek onder begeleiding van een gids uitgewerkt op maat van de scholen. […]