[recensie] Singing Bronze – Luc Rombouts

def_cover_singing_bronze‘Singing Bronze’ is de Engelse herwerking van het Nederlandstalige boek ‘Zingend Brons’ van Luc Rombouts, beiaardier van de stad Tienen en de KU Leuven. ‘Singing Bronze’ is een prachtig geïllustreerd boek over de geschiedenis van de beiaard. De beiaard, ‘s werelds grootste muziekinstrument, is eerst en vooral een muziekinstrument heel eigen aan de Lage Landen. Buiten Nederland en Vlaanderen is er maar één ander land ter wereld waar de beiaard echt voet aan de grond kreeg en dat is Amerika.

‘Singing Bronze’ geeft een uitgebreide achtergrond over de techniek van de beiaard: de verschillende mechanismen om de klokken te bespelen, het gieten van de klokken zelf en het correct stemmen van de klokken. Mensen die de techniek van dit fantastische instrument beter willen leren kennen, zitten dus zeker goed. Maar dit boek is zoveel meer. De geschiedenis van de beiaard is doorspekt van drama, naijver en tragedie. Twee wereldoorlogen hadden tot gevolg dat veel oude beiaarden verloren gingen en binnen de beiaardgemeenschap was men het lang niet altijd eens over de richting waarin dit instrument moest evolueren. Zo ontstond er op een zeker moment een elektronische beiaard die even een geduchte concurrent leek te worden voor de bronzen klokken.

De beiaard is voor mij altijd al een magisch instrument geweest. Ik herinner me nog levendig dat ik als klein kind in Antwerpen helemaal betoverd werd door het geluid van de zingende bellen. Het leek wel alsof de melodieën uit de hemel nederdaalden. En de allereerste keer dat ik het voorrecht had om samen met een beiaardier in een toren te staan en zag hoe zijn vuisten het klavier bespeelden, kan ik me nog zo voor de geest halen. Dit boek slaagt er perfect in die magie op te roepen. Als je het boek leest, kan je je de vreugde voorstellen van het volk dat de torens de vertrouwde melodieën hoorde zingen om te vieren dat de vijand verslagen was of dat massaal de straat op trok om te luisteren naar die ene virtuoze beiaardier Jef Denyn in Mechelen. De tragische verhalen van klokkentorens die gebombardeerd werden en in vlammen opgingen of klokken die in stukken geslagen werden om omgesmolten te worden tot wapens, grijpen echt bij de keel.

Dat één gepassioneerde Amerikaan erin slaagde om dit instrument ingang te laten vinden aan de overkant van de Atlantische oceaan is fantastisch. Want dit boek vertelt niet alleen het verhaal van bronzen klokken en houten klavieren, neen, dit is vooral een boek over mensen (beroemde en minder beroemde), die vanuit hun muzikale passie de ontwikkeling en verspreiding van dit magnifieke instrument bevorderden.

Het fascinerende ‘Singing Bronze’ is duidelijk een werk van liefde van Luc Rombouts. Geen wonder dat hij voor ‘Zingend brons’ verschillende onderscheidingen kreeg in België en in Nederland. Zelf had ik het voorrecht hem al enkele keren als beiaardier aan het werk te zien in de toren van de Universiteitsbibliotheek. Ik kan het niet genoeg herhalen: een bezoek aan de hoogste zingende toren van Leuven is echt een must. Want laten we niet vergeten dat het mooie instrument waarvan iedereen in de Leuvense straten gratis kan genieten, een geschenk is van onze Amerikaanse vrienden, een blijvend monument dat na de verschrikkelijke Brand van Leuven oproept tot vrede.

Praktisch
Singing Bronze – A History of Carillon Music
Luc Rombouts
Uitgeverij Leuven University Press
€ 39,50
ISBN 9789058679567

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “[recensie] Singing Bronze – Luc Rombouts”

UNESCO erkent de Belgische beiaardcultuur « Leven in Leuven
(on november 26th, 2014 at 11:09)

[…] meer wil leren over de beiaard en haar rijke geschiedenis raden we het boek Singing Bronze van Luc Rombouts […]