Jan Hautekiet in De Bib Leuven voor ‘Iedereen Bibliothecaris’

Afgelopen zaterdag werd het startschot gegeven voor de campagne ‘Iedereen Bibliothecaris’. Met deze actie willen de Vlaamse bibliotheken iedereen aanmoedigen om zijn of haar passie te komen delen in de bib. Donderdag 16 oktober komt Jan Hautekiet in de Bib Leuven vertellen over zijn passie: jazz. De 30e editie van de bibliotheekcampagne groeit dit jaar uit tot een zes maanden durende campagne waarin iedereen eventjes zelf bibliothecaris wordt.

Bibliotheekcampagne
Afgelopen weekend startte de dertigste editie van de bibliotheekcampagne onder de noemer ‘Iedereen Bibliothecaris’. De Vlaamse bibliotheken willen daarmee aantonen dat je in de bib niet enkel terecht kan voor boeken, maar dat het een plek is waar mensen hun kennis en passies delen. ‘Sharing zit in de lift: autodelen, freecyclegroepen op Facebook, LETS-initiatieven, maaltijden delen, noem maar op’, vertelt Herlinde De Vos van LOCUS, het steunpunt van bibliotheken. ‘De bibliotheek heeft altijd al haar boeken gedeeld en is dan ook dé plaats bij uitstek om kennis uit te wisselen. We inspireren mensen met kennis waar ze op het eerste zicht niet aan dachten. En het is vaak de bibliothecaris die daarin een centrale rol speelt.’

Geen eenrichtingsverkeer
Omdat de bib een kruispunt van kennis en passies wil zijn, eerder dan eenrichtingsverkeer, stellen de bibliothecarissen hun titel nu een tijdlang ter beschikking van iedereen die deze rol wil opnemen. Zes maanden lang kunnen bezoekers als ‘bibliothecaris’ hun passies delen met anderen – of het nu voor loombandjes, tuinieren of Oezbekistan is – via workshops, quizzen, zoektochten,…

Gepassioneerde zielen kunnen zich inschrijven op www.iedereenbibliothecaris.be. Vervolgens neemt de bibliotheek contact op met de kandidaat-bibliothecaris. De bibliothecaris-voor-één-dag krijgt voor zijn of haar evenement de bibliotheek en haar aanwezige infrastructuur ter berschikking.

BV’s geven het voorbeeld
Komende donderdag 16 oktober geeft Jan Hautekiet om 20u het goede voorbeeld in de Bib Leuven. Hij komt er vertellen over zijn passie: jazz. De aanwezigen kunnen ook vragen stellen aan Jan Hautekiet over jazz. Op hetzelfde moment gaat Stijn Meuris in Hasselt spreken over zijn liefde voor sterrenkunde. Afgelopen weekend mocht Ish Ait Hamou, bekend van So You Think You Can Dance, de aftrap geven in Vilvoorde. Hij sprak er over zijn passie voor literatuur.

Praktisch
Jan Hautekiet
donderdag 16 oktober om 20.00 uur
De Bibliotheek Leuven (Rijschoolstraat 4, 3000 Leuven)

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.