Kunstenaar Hans Möller roept een verloren bibliotheek op

Een verloren bibliotheek opnieuw tot leven roepen, via levensechte kopieën van de boeken waaruit ze bestond. Met dit ambitieuze opzet stelt de Duitse fijnschilder Hans Möller nog tot en met eind december tentoon in de Leuvense Universiteitsbibliotheek.

Sinds 2007 werkt de Duitse fijnschilder Hannes Möller (°1954) aan zijn ‘Bibliothekenprojekt’. Hiervoor bezocht hij archieven en bibliotheken in Zwitserland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, België en Duitsland. De aanzet was een bezoek aan het Cisterciënzerklooster Eberbach im Rheingau, waar een historische bibliotheek ten prooi viel aan de tand des tijds: tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) werd de bibliotheek geplunderd en vernield en tijdens de secularisering in 1803 werden de resterende boeken in alle windrichtingen verspreid.

Met behulp van een handschriftenindex, gepubliceerd door de Oxfordse mediëvist Nigel F. Palmer, reist Möller de boekbanden achterna. Met de hulp van geëngageerde bibliotheekmedewerkers konden foto’s worden verzameld, die  Möller precies op schaal 1:1 naschildert. Zo ontstaat er na meer dan twee eeuwen weer een bibliotheek van Eberbach: een nieuwe – imaginaire – bibliotheek met ruim 200 ‘schilderijboeken’.

Op verzoek van de Commissie actuele kunst KU Leuven strijkt Hannes Möller met ‘Die verlorene Bibliothek’ neer in de Leuvense Universiteitsbibliotheek – die na de verwoesting in 1914 eveneens een verloren bibliotheek werd. Möller versterkt deze symboliek met een nieuw werk in de Universiteitshal. Een monumentale reproductie stelt een van de nog bewaarde verbrande Leuvense boeken voor, waarvan het origineel in de Universiteitsbibliotheek wordt geconserveerd.

Praktisch
Expo ‘Die verlorene Bibliothek’ van zaterdag 18 oktober tot en met zondag 21 december 2014 in de Universiteitsbibliotheek, Ladeuzeplein 21, 3000 Leuven; ze is open van maandag tot vrijdag van 9u tot 17u, zaterdag en zondag van 10u tot 17u. Zie ook www.bibliotheken-projekt.de

Het solitaire kunstwerk in de Universiteitshal, Naamsestraat 22, is te bezichtigen van maandag tot vrijdag van 9u tot 17u..

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.