OCMW Leuven verwelkomt 33 leerlingen als collega’s voor één dag

Voor het vijfde jaar op rij neemt OCMW Leuven vandaag opnieuw deel aan de Zuiddag. 33 leerlingen staan voor één dag in de schoenen van een verzorgende, animator, administratief medewerker, klusjesman, magazijnier… bij OCMW Leuven. “Dankzij het engagement van deze leerlingen steunen we het geselecteerde project van Broederlijk Delen dat opkomt voor een betere toekomst van de Palestijnse jongeren. Daarnaast sensibiliseren we deze leerlingen voor de ongelijkheid waarmee ook veel Leuvenaars geconfronteerd worden”, stelt Leuvens OCMW-voorzitter Erik Vanderheiden.

Tijdens de Zuiddag kruipen meer dan 12.000 Vlaamse en Brusselse leerlingen voor één dag niet achter de schoolbanken, maar gaan ze werken bij verschillende bedrijven of organisaties. Het loon dat ze daarmee verdienen, staan ze af aan een jongerenproject in het Zuiden. Dit jaar gaat hun loon naar Theatre Day Productions, een partnerorganisatie van Broederlijke Delen die jongeren in Gaza theateropleidingen aanbiedt.

OCMW Leuven neemt vandaag 33 leerlingen als collega’s voor één dag aan. De meesten onder hen werken een halve dag mee met de collega’s van de Thuiszorg van OCMW Leuven. Zij gaan op bezoek bij een cliënt en helpen een handje mee in het huishouden of bij de verzorging van de cliënt. In de namiddag worden ze in één van de vier woonzorgcentra van OCMW Leuven verwacht. Daar staat het animatieteam hen op te wachten om samen een activiteit, een optreden, een wandeling… voor de bewoners te organiseren.

De overige leerlingen leren een andere kant van OCMW Leuven kennen. Zij bieden ondersteuning bij de activiteiten van de lokale dienstencentra voor senioren uit de buurt, worden een administratieve collega op de personeelsdienst, voeren mee klusjes uit bij cliënten van de Thuiszorg, staan paraat voor herstellingen in de OCMW-gebouwen, volgen de bestellingen in het magazijn op …

“Dag in dag uit maken wij er werk van om elke Leuvenaar een menswaardig bestaan te bieden”, zegt Leuvens OCMW-voorzitter Erik Vanderheiden. “Via de Zuiddag kunnen we de leerlingen die hier hun schouders onder zetten hiervoor sensibiliseren. Dat we met dit initiatief bovendien de toekomst van andere jongeren in Gaza steunen, laat ons er opnieuw bij stilstaan dat onze maatschappelijke verantwoordelijkheid verder reikt dan het welzijn van elke Leuvenaar. Terwijl deze leerlingen eens van de toekomst kunnen proeven door hier één dag in de schoenen van volwassenen te staan, krijgen de jongeren in Gaza de kans opnieuw jong te zijn en het geweld waarmee ze geconfronteerd worden via het theater even te vergeten”, besluit Vanderheiden.

Door zijn deelname aan de Zuiddag schenkt OCMW Leuven 1650 euro aan Theatre Day Productions.

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “OCMW Leuven verwelkomt 33 leerlingen als collega’s voor één dag”

awatif Mansor
(on september 25th, 2017 at 16:07)

Beste ; ik wil graag weten wie betalaad de verzekering van de kinderen ? de school of de werk gever
m.v.g
awatif Mansor

 
Goofball
(on oktober 6th, 2017 at 16:13)

Beste,

Zuiddag noemt tegenwoordig Youca . Het antwoord op je vraag vind je op hun webpagina “De leerling is verzekerd via de schoolpolis omdat de school de YOUCA Action Day ingeeft als een extra-murosactiviteit. YOUCA vzw gaat op die dag nog een extra verzekering aan voor schade aan toevertrouwd materiaal.”

https://www.youca.be/action-day-werkgevers/faq

Voor verdere vragen vermoed ik dat je hen best contacteert op hun FB pagina https://www.facebook.com/youcavzw