Nobelprijswinnaar François Englert verzorgt ‘toplezing’ in Leuven

Professor François Englert, Nobelprijswinnaar Fysica in 2013, is op maandag 27 oktober te gast aan de KU Leuven. Hij zal er spreken in het kader van de reeks ‘toplezingen’.

Professor François Englert zal in de Engelstalige lezing op een brede en toegankelijke manier zijn theorie over de oorsprong van massa toelichten. Een theorie die vandaag de hoeksteen vormt van de elementaire deeltjesfysica en waarvoor hij in 2013 de Nobelprijs Fysica ontving.

Volgens deze theorie verkrijgen elementaire deeltjes hun massa door een mechanisme waarbij nieuwe deeltjes – scalaire bosonen genaamd – condenseren in een veld dat het volledige universum doordringt. Deze scalaire bosonen en het eraan gekoppelde mechanisme werden voor het eerst in 1964 beschreven door Brout en Englert en onafhankelijk van hen ook door Higgs. Englert zal in zijn lezing dit mechanisme toelichten en bespreken hoe de ontdekking van het ‘Brout-Englert-Higgs boson’ in 2012 in CERN zijn theorie bevestigt.

Tenslotte zal hij beschrijven hoe een gelijkaardig proces mogelijks werkzaam was kort na de oerknal.

Reserveren is strikt noodzakelijk, voor maandag 27 oktober 12.00 uur. Contact via Liesbeth Jamers, 016 32 41 15 of liesbeth.jamers@kuleuven.be. De lezing zal ook via live streaming uitgezonden worden.

Praktisch
Maandag 27 oktober 2014, 19.30 uur
Auditorium Pieter De Somer (PDS 01.30), Charles Deberiotstraat 24, 3000 Leuven

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.