TRANSIT TOPPERS – tips van kenners

15 jaar TRANSIT, dat mag niet ongemerkt voorbij gaan!

TRANSIT is een creatiefestival voor de zoekende componist, de kunstenaar die verandering exploreert, die een alternatief zoekt. TRANSIT creëert een context waarin jonge, getalenteerde componisten van hier kunnen gespeeld en/of door organisatoren opgepikt worden… Maar ook klinkende internationale namen passeren de revue. Vlaamse gevestigde waarden worden dan weer gevraagd te componeren voor internationale topensembles of -solisten. Muzikale vernieuwing, het zoeken naar nieuwe vormen en talen vormt het fundament van de programmering (Maarten Quanten in KTV).

Het slotconcert wordt ook het afsluitend feestconcert voor 20 jaar Festival van Vlaanderen in Leuven, en 15 jaar TRANSITfestival. Het is ook het afscheid van artistiek directeur Mark Delaere, die de fakkel doorgeeft aan Maarten Beirens.

Voor de twijfelaars hierbij nog enkele tips van mensen die betrokken zijn bij TRANSIT.

Mark Delaere, afzwaaiend artistiek directeur van TRANSIT: Er voor de laatste keer een lap op geven

delaere

Spectra speelt Vlaamse muziek die nu al tot de canon van de 21ste eeuw behoort. Serge Verstockt laat de grenzen tussen componist, uitvoerder en luisteraar vervagen (Elision Ensemble). Het Ijslandse barokensemble Nordic Affect speelt hedendaagse muziek die niet ‘neo-barok’ is. ChampdAction brengt het meest tegendraadse concert: 3 componisten offerden een stukje van zichzelf op om een sterker collectief te vormen. Voorwaar een troost in deze ideologisch barre tijden. En dan is er tot slot nog Interzone: mensen gaat dat zien en horen!

Elise Caluwaerts zingt met Spectra op het openingsconcert: Virtuositeit meets een zeldzame muzikale intensiteit op openingsconcert

elise

Ik kijk met spanning en enig ongeduld uit naar het extreem en experimenteel Feuillage du Coeur van Serge Verstockt, onbeschrijflijk te definiëren als vocaal vuurwerk plus ook de creatie El aqua y la Muerte van Filip Rathé. Curiosity killed the cat, maar gelukkig schieten er nog 8 andere levens over om liefst alle concerten te gaan beluisteren en als er toch gekozen moet worden, dan liefst Zwerm & Mauro Pawlowski wegens ongezien experiment en spektakel, Bozzini Quartet met het geweldige Euler Lattice Spirals Scenery van Marc Sabat en ook nog heel graag de nieuwe geluiden en het experiment met multimedia van ChampdAction.

Yarrid Dhooghe, student musicologie: Interzone wil ik koste wat kost niet missen

yarrid

Michael Beils Exit to Enter met  live-video, was een van TRANSITs onvergetelijke momenten van vorig jaar (Lecture). Ook dit jaar kleurt TRANSIT met Enno Poppes Interzone niet enkel binnen de klankenwereld. Deze surrealistische muziek samen met de beelden van videokunstenares Anne Quirynen en fragmenten uit het gelijknamige boek van William S. Burroughs beloven een verrassend totaalspektakel. Zeker uitgevoerd door kleppers zoals ensemble mosaik, Neue Vocalsolisten en Ebrahim Omar wil ik Interzone koste wat kost niet missen.

Pauline Jocqué, ChampdAction & Matrix: De combinatie trompet, slagwerk en elektrische lap-steel gitaar

pauline

Het TRANSIT-festival belooft dit jaar een opmerkelijke feesteditie te worden. Hooggespannen zijn alvast mijn verwachtingen voor het concert van het Elision Ensemble op zondag. Ik kijk in het bijzonder uit naar het nieuwe werk van Richard Barrett. Hun nauwe samenwerking-sinds-jaren staat steeds garant voor kwaliteit en muzikaliteit. De eigenzinnige combinatie van trompet, slagwerk en elektrische lap-steel gitaar doet mijn nieuwsgierigheid alleen maar toenemen. Ook de nieuwe compositie van Frederik Neyrinck voor Bozzini Quartet staat op mijn muzikale verlanglijstje.

Gerrit Valckenaers, Klara Late Night Lab en Valckenaers & Vanhoudt: De coolste klassieke elektrische gitaristen op één podium

gerrit

Het gitaarkwartet Zwerm legde de voorbije jaren een boeiend parcours af, met 2 knappe cds en nevensprongen zoals hun Electric Consort en de Zwerm Fanfare. Bij componist Matthew Shlomowitz, die Zwerm al op cd zette, is de dialoog met de popcultuur de rode draad. De samenwerking met Mauro Pawlowski is de logische voortzetting van dit buiten de lijntjes kleuren. De coolste klassieke elektrische gitaristen op één podium met de grootste liefhebber (én kenner) van avantgarde-klassiek uit de Belgische rockgeschiedenis…

Daan Janssens, componist en dirigent Nadar Ensemble: De benadering van het medium muziektheater

daan

Zelf ben ik steeds erg onder de indruk geweest van het werk van Enno Poppe. En dan zeker van de langere ensemblecomposities die hij de laatste jaren schreef, zoals zijn Speicher cyclus, waar we tijdens TRANSIT 2012 een deel van hoorden. Hoe hij omgaat met kwarttoonharmonie en lange muzikale bogen vind ik bijzonder sterk. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe hij het medium muziektheater zal benaderen. Zeker als het uitgevoerd wordt door topmuzikanten zoals de Neue Vocalsolisten en ensemble mosaik.

Meer info over TRANSIT.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.