Actualiteitscollege over de Islamitische Staat

Op dinsdag 28 oktober organiseert Metaforum KU Leuven een avondlezing over de opkomst van terreurorganisatie Islamitische Staat.

In juni 2014 riep IS een nieuw kalifaat uit, waarna een etnische zuivering op christenen, yezidi’s en sjiieten volgde, evenals de beruchte video-opnames van de onthoofding van westerse journalisten. Intussen zijn volgens de Verenigde Naties al 800.000 mensen voor het geweld gevlucht, terwijl er tegelijk ook duizenden westerse strijders zich bij IS zouden hebben aangesloten. Meer dan zestig landen hebben een internationale coalitie gevormd onder leiding van de VS om militair in te grijpen. Wat betekent deze ontwikkeling voor de internationale vrede en veiligheid, voor de inwoners van het Midden-Oosten, voor het multiculturalisme in het Westen?

Om de huidige situatie en de uitdaging voor de toekomst te begrijpen, organiseert Metaforum op dinsdag 28 oktober van 19 tot 21 uur een actualiteitscollege (in het Engels), waarin professoren vanuit verschillende disciplines de belangrijkste elementen toelichten. Het programma gaat als volgt:

(moderator: Erik Schokkaert, Metaforum)

  • ‘Modern Islamic Thinking and Activism’, door professor Emilio Platti (Religiestudie en Interlevensbeschouwelijke Dialoog)
  • ‘The Management of Savagery: A Jihadi Guidebook for Political Action’, door professor Gino Schallenbergh (Nabije Oosten Studies)
  • ‘Striking ISIL: Legal Limits on the Use of Force’, door professor Cedric Ryngaert (Internationaal Recht)
  • ‘Belgian Muslim Fighters: What Are their Motives? Do They Form a Threat? (analysis of 6 cases)’, door professor Johan Leman (Interculturalisme, Migratie en Minderheden)

Praktisch
Dinsdag 28 oktober 2014, 19 – 21 uur
Aula Pieter De Somer (PDS 01.30), Charles Deberiotstraat 24, 3000 Leuven
De toegang is gratis, inschrijven op voorhand via Veerle Achten (Metaforum): 016 32 37 87 of veerle.achten@kuleuven.be

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.