Lezing ‘Drive-by shooting’ door Bernard Khoury

De Auditorium lezingenreeks van Stad en Architectuur legt dit jaar de klemtoon op de ambigue relatie tussen macht, politiek en ontwerp. Hoe en door wie wordt vormgeving gemanipuleerd in verschillende socio-politieke contexten?

Bernard Khoury‘s werk reageert onconventioneel op de hedendaagse urgenties. In de context waarin hij actief is, Libanon, is de bouwsector meestal, zo niet in zijn geheel, particulier georganiseerd. In plaats van te zoeken naar een andere ideale situatie, heeft Khoury ervoor gekozen om het hoofd te bieden aan de onvermijdelijke realiteit van de particuliere markt. Hij tracht elk ontwerponderwerp om te buigen tot een kans om een onconventioneel actief plan te installeren, in plaats van een gebouw. Een plan die – door de herprogrammering van zinloze functies – gebruikt of misbruikt kan worden als een soort van wraak van de publieke institutionele ruimte.

B 018, een van de vroegere werken van Khoury, is een muziekclub, ontworpen op een site die bekend stond om zijn macabere uitstraling. Gelegen nabij de haven van Beiroet was het tijdens het Franse protectoraat een plaats van quarantaine voor aankomende bemanningen. In de recente oorlog werd het gebied de verblijfplaats van Palestijnse, Koerdische en Zuid-Libanese vluchtelingen en werd het uiteindelijk in januari 1976 weggevaagd door de lokale militie. Meer dan twintig jaar later zijn de littekens van de oorlog nog even voelbaar.
Bernard Khoury’s weigert hier te kiezen voor de conventionele naïeve naoorlogse reconstructies, maar reageert in plaats daarvan met de ironische installatie van een entertainmentprogramma. Architectuur wordt omgebogen tot een middel van politieke reactie.

Bernard Khoury was in 2014 co-curator en architect van het nationale paviljoen van het Koninkrijk Bahrein op de 14de Internationale Architectuurbiënnale van Venetië. Zijn bureau verwierf een internationale reputatie en een zeer divers portfolio van lokale en buitenlandse projecten.

Praktisch
Donderdag 6 november 20u
Auditorium, Kunstencentrum STUK
reservatie: ticket@stuk.be | 016 320 320 | STUK infobalie
inkom: € 9 / abonnement € 60 | STUK kaart € 7 / abonnement € 45 | studenten € 5 / abonnement € 30 | leden S&A gratis

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.