Holebifilmfestival officieel van start

Op woensdag 5 november vond de openingsavond van het 14e Holebifilmfestival Vlaams-Brabant plaats in het Provinciehuis in Leuven. De 4 laureaten van Holebikort 2014 werden vertoond op het grote scherm en iedereen in het publiek mocht een stem uitbrengen om de winnaar te kiezen. Bleek dat ik op dezelfde lijn zat als het merendeel van de aanwezigen, want de film waarvoor ik gestemd had, Moiré van Juancho Bañuelos & Estefanía Cortés, kwam als winnaar uit de vier laureaten die door de professionele jury waren voorgedragen. De jury prees de sterke acteerprestaties van het kind, maar ook van de grootvader die in een al even grote identiteitscrisis verkeert als zijn kleinzoon. Aan deze prijs hangt een bedrag van 1000€ vast.

Nieuw dit jaar was de uitreiking van de Jong Talent-prijs ter waarde van 300€. Hiermee wil het Holebifilmfestival studenten in de kijker zetten die met hun kortflms het beeld van holebi’s en transgenders bij jongeren scherpstellen. De 1ste Jong Talent gaat naar Florian Waerzeggers voor zijn kortfilm “Touch”. Florian is afkomstig uit Wilsele en studeert aan het Rits in Brussel. Touch vertelt het verhaal van Lieven, een biseksuele man die niet kan kiezen tussen zijn vrouw en zijn vriend, maar daardoor nog het meest zichzelf bedriegt. De jury prees de acteerprestaties en de filmtechnische kwaliteiten van zijn kortfilm.

Na de uitreiking van de prijzen werd de nieuwe campagne van de provincie in samenwerking met het Holebihuis voorgesteld. Via testen.holebihuis.be kan je een eenvoudige speekseltest aanvragen om jezelf te laten testen op HIV. Marc Florquin, gedeputeerde voor gezondheid en gelijke kansen provincie Vlaams-Brabant kwam wat meer uitleg geven bij de campagne en nam het vervolgens in een ludieke quiz op tegen schepen van sociale zaken, werk en studentenzaken Bieke Verlinden, die schepen Denise Vandevoort vertegenwoordigde. De Leuvense schepen won de quiz met verve, al gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat de gedeputeerde ziek was én een moeilijkere set vragen kreeg voorgeschoteld.

De avond werd muzikaal opgeluisterd door Marjan Debaene en afgesloten met een receptie.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.