Playground premières

20140918_Playground-2014-01

Playground bestaat acht jaar en is ook dit jaar de speeltuin van M – Museum Leuven en STUK. Van 13 tot 16 november zie je een mix van podiumkunsten en beeldende kunst op beide locaties. Het kunstenfestival pakt uit met enkele (Belgische) premières van onder meer Joëlle Tuerlinckx, Ellie Ga, Marthe Ramm Fortun, Alexandra Pirici & Manuel Pelmus, Béatrice Balcou, Meryem Bayram en Julian Hetzel. Bovendien opent M op 13 november de nieuwe tentoonstelling van Ellie Ga.

Hieronder alvast een kleine selectie van (Belgische) premières:

Ellie Ga (US) | opening expo | première performance
In Pharos neemt Ellie Ga (1976, New York) ons mee naar Alexandrië in Egypte. Hier bestudeerde ze de Pharos vuurtoren, één van de zeven wereldwonderen uit de klassieke oudheid. Ze verzamelde archiefmateriaal, interviews en anekdotes en dook onderwater naar de overblijfselen van de vuurtoren. Pharos is haar eerste solotentoonstelling in België. Daarnaast brengt Ellie Ga een nieuwe performance in STUK, Eureka, a lighthouse play.

Joëlle Tuerlinckx (BE) | «THAT’S IT» (+3 MINUTEN GRATIS) | première | performance
Joëlle Tuerlinckx gaat de uitdaging aan om haar beeldend oeuvre te vertalen naar het theater. Het publiek is getuige van haar nieuwsgierige en kritische zoektocht naar de grenzen en mogelijkheden van dat medium. I.s.m. Tate Modern (Londen) en If I can’t dance (Amsterdam).

Alexandra Pirici & Manuel Pelmus (RO) | Public Collection| première | doorlopende performance
Een performance waarin iconische en vergeten kunstwerken door een groep performers worden uitgebeeld. Deze doorlopende actie brengt een immateriële tegenhanger voor een reeks beeldende kunstwerken.

Marthe Ramm Fortun (NO) | Riots I have known and loved | première | performance
Een performance in de vorm van een alternatieve stadswandeling door Leuven met speciale aandacht voor de studentenopstanden in mei ‘68.

Béatrice Balcou (F) | Untitled Ceremony #04 | première | performance
Eén collectiestuk van M staat centraal in deze verstilde voorstelling achter de schermen van het museum. De kunstenares nodigt ons uit tijd te nemen voor dit ene kunstwerk.

Meryem Bayram (BE) | Autonomous Scenography | première | performance
Gefascineerd door pop-upboeken maakt choreografe Meryem Bayram een voorstelling met levengrote pop-upvormen en een aantal performers.

Julian Hetzel (DE) | I’m not here says the void Belgische | première | performance
Deze beeldende voorstelling handelt over de fysieke vorm van angst. Met sprekende gordijnen, een zitbank die reageert op elke aanraking en dansende plastic folie wordt een donker en verwarrend universum gecreëerd.

Markus Schinwald (AT) | Expo
Onderwaterscènes met kleurrijke vissen, mechanische poppen in een diorama, meubels die aan lichaamsdelen doen denken, films en een mobiele muur met schilderijen. Hedendaagse kunstenaar Markus Schinwald (°1973, Salzburg) creëert in M een theatrale setting waarin kunstwerken en personages bewegen. Daarnaast brengt STUK de performance A stage matrix.

Daarnaast zie je op Playground ook werk van Paul Hendrikse (NL), Guy de Cointet (FR), Alexandre Singh (FR/UK), Radio Arte Mobile (IT), Anne-mie Van Kerckhoven & Marc Vanrunxt (BE).

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.