Klimaatambassadeurs starten met 12 werken

De Jeugddienst heeft samen met milieubewuste jongeren het project ‘Klimaatambassadeurs’ uitgewerkt om jongeren te sensibiliseren in het kader van Leuven Klimaatneutraal 2030. Het project bestaat erin dat jongeren 12 uitdagingen aangaan rond klimaat en duurzaamheid. Hiervoor wordt samengewerkt met de Leuvense scholen waar de jeugddienst het project is gaan toelichten.

De eerste van die 12 uitdagingen is ‘Klimaat op tafel’, een initiatief dat Helena Vermeesch en Eva Schobyn, twee zesdejaars uit het Heilig Drievuldigheidscollege.
Ze willen de voedselproblematiek en de grote voedselverspilling aankaarten bij het brede publiek en hopelijk anderen te inspireren hier mee aan de slag te gaan.

De klimaatambassaduers gaan een avondmaal bereiden voor 150 personen met voedsel dat normaal gezien zelfs nooit op je bord zou belanden omdat het niet mooi is, een beetje schade of een plekje heeft, achtergelaten werd op het veld, … Dat voedsel gaat verloren.

“Een schitterend idee”, vindt schepen van jeugd Dirk Vansina. “Men geeft aan dat het niet altijd ‘de anderen’ zijn die verspillen maar dat men ook naar zichzelf moet kijken.” Elke Vlaming, u en ik dus, gooit per jaar zo’n 20 kg nog bruikbaar voedsel weg, vooral brood en groenten.
We kennen niet allemaal het verschil tussen ‘uiterste datum van gebruik’ en ‘tenminste houdbaar tot’. Voedsel van deze laatste categorie kan nog na die datum zonder probleem gebruikt worden zonder gevaar voor de gezondheid op voorwaarde dat het goed bewaard werd.
“We kunnen dus zelf heel wat doen om de voedselverspilling tegen te gaan. En dat gaan enthousiaste jongeren bewijzen.”

Om die enorme verspilling tegen te gaan, leggen de Klimaatambassadeurs het probleem van de voedselverspilling ‘op tafel’. Met afgekeurde producten bereiden ze op zaterdag 15 november 2014 een uitgebreid feestmaal. 150 hongerige magen kunnen meegenieten van het eetfestijn en ze hoeven er geen cent voor neer te tellen. Eten kan ter plaatse of – mits de nodige meeneempotjes – gezellig thuis.

Klimaat op tafel
Klimaat op tafel vindt plaats op zaterdag 15 november 2014 vanaf 18.30 uur in jeugdcentrum Vleugel F, Brusselsestraat 61A, 3000 Leuven. Schrijf je in op klimaatambassadeurs@leuven.be en breng je eigen bord, bestek, glas en soepkom mee als je ter plaatse blijft eten.
Kom je eten afhalen, breng dan zelf een aantal potjes mee.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.