Tweede editie BelBos van Curieus

Ruil je oude gsm voor een frisgroene boom

Slechts 1% van alle gsm’s wereldwijd wordt correct gerecycleerd. Nochtans zitten in die oude toestellen heel wat kostbare materialen die perfect te hergebruiken zijn (zilver, coltan, goud…). Daarom organiseert Curieus voor het tweede jaar op rij het BelBos. Van 17 tot en met 30 november slaan Curieus vzw en Leuven de handen in elkaar voor een grote gsm-inzamelactie.

En de opbrengst? Die wordt geïnvesteerd in een bos. Eén gsm voor één boom. Vorig jaar haalde de BelBos-actie 9.386 oude gsm’s op, waarmee 10.000 bomen geplant worden (dat zijn 10 voetbalvelden). Zeven frisgroene BelBossen zagen in het najaar van 2013 het levenslicht (Oostende, Kortrijk, Ieper, Wachtebeke, Herent, Kasterlee, Dilsen-Stokkem). Het BelBos werd net niet het ‘woord van het jaar’ (het moest de duimen leggen voor de ‘selfie-hype’.)

Jan Roegiers, voorzitter van Curieus: “Wat onze actie uniek maakt, is dat we bomen planten met de opbrengst.” In Leuven wordt deze actie groots aangepakt. De stad, de universiteit, de hogescholen, UZ Leuven, maar ook OPEK, het Depot en de weggeefwinkel werken samen om zoveel mogelijk oude/versleten/kapotte gsm’s in te zamelen. De komende twee weken zal je werkelijk overal terecht kunnen met je afgedankt mobieltje. Voor een overzicht surf je naar: www.belbos.be.

Voor deze tweede editie werkt Curieus rechtstreeks samen met Recupel (inzamelboxen en registratie van ingezamelde gsm’s). Alle afgekeurde telefoons worden helemaal ontmanteld en tot op het bot gerecycleerd bij eerste verwerker Sims en eindverwerker Umicore. Een schoon en veilig verwerkingsproces, waarin maximaal respect voor mens en milieu voorop staat. OVAM begeleidt de organisatie doorheen het doolhof van de afvalverwerking.

DSCN2902 Mo met eerste gsm

 

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.