Vesalius kruipt onder je huid met de tentoonstelling ‘The Divided Body’

dividedbody

‘The Divided Body’ is de artistieke bijdrage van LUCA School of Arts aan het culturele stadsproject ‘Vesalius kruipt onder je huid‘. Drieëndertig kunstenaars ontsluiten nieuwe invalshoeken over het lichaam in een tentoonstelling waar gevestigde waarden het talent van morgen ontmoeten. ‘The Divided Body’ verhaalt over het oppervlak en snijdt diep tot aan de grens waar leven en dood elkaar raken.

Zoals de scalpel van Vesalius de huid van het lichaam scheidde, zo toont deze tentoonstelling ‘The Divided Body‘ hoe verschillende kunstenaars dat snijvlak tussen oppervlakte en lichaam levend houden. De expositie verhaalt over het lichaam, verschuift betekenissen en snijdt diep tot aan de grens waar leven en dood elkaar raken.

Dat deze thematiek tot verrassende invalshoeken leidt, bewijst ook de aanwezigheid van de ‘fallus’. Het kunstwerk verwijst indirect naar het oeroude, christelijke debat over de voorhuid van Christus. De vraag of de voorhuid van Christus, die als jood besneden was, mee is verrezen, was een van de eerste debatten in de christelijke wereld.

De Leuvense Predikherenkerk is het podium van het gebeuren. Het monumentale gebouw is symbolisch dermate geladen dat ze tot een tweede lezing van de getoonde werken dwingt en een bijkomende dimensie geeft aan de tentoonstelling. De tentoonstelling maakt immers ten volle gebruik van de architectuur van de kerk. Naast het schip en de sacristie wordt ook het aanpalende dormitorium aangewend. Hierdoor laat de tentoonstelling zich lezen als een samengesteld lichaam.

Naast een opening met een aantal muzikale interventies, rondleidingen en nocturnes is er een symposium waarbij de klassieke tweedeling tussen kern en oppervlak kritisch wordt bevraagd.

Praktisch
Tentoonstelling is open voor het publiek tot en met 7 december 2014. Open ma, do, vr, za en zo van 14u tot 20u. Dinsdag en woensdag gesloten.
5€/3€ – Ter plekke cash betalen
30CC/Predikherenkerk – Onze Lieve Vrouwstraat, 3000 Leuven

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.