[recensie] Liefde. Een onmogelijk verlangen? – Dirk De Wachter

liefdeGeef de liefde de status die ze verdient, weg van de Hollywoodiaanse nepparadijzen en wellnessweekends, dat is het pleidooi dat Dirk De Wachter in dit boek houdt.

Geen thema is zo vaak beschreven in literatuur, muziek en kunst als de liefde. Toch blijft de mens op zoek naar haar ware aard. We denken haar te kunnen definiëren en (be)grijpen maar merken steeds weer dat we tekortschieten. De liefde is ondoorgrondelijk maar levensnoodzakelijk. Ze wordt in haar voortbestaan bedreigd door het hedendaagse consumentisme en de kwalijke illusie dat alles maakbaar is. Zelfs de therapeut banaliseert de liefde, beweert haar te kunnen meten en te kunnen behandelen in enkele sessies. Maar de liefde laat zich niet zomaar bepalen.

Liefde. Een onmogelijk verlangen is een pleidooi om gewoon te doen. Want dan, als we niks forceren, kan de liefde in volle glorie verschijnen: meerlagig, mysterieus en paradoxaal. Dit fijne boekje zet je als lezer met beide voeten op de grond. Heel verfrissend dat Dirk De Wachter ons inprent dat liefde helemaal niet hoeft te voldoen aan het romantische ideaalbeeld dat ons door films wordt ingelepeld. Het fraai vormgegeven boek (met rood als hoofdkleur, hoe kan het ook anders) is rijkelijk geïllustreerd met quotes uit de wereldliteratuur en reproducties van kunstwerken (natuurlijk mochten ‘De Verloofden’ van Permeke niet ontbreken). Dirk De Wachter hanteert een vlotte schrijfstijl en bouwt zijn betoog logisch op. Ik betrapte me er tijdens het lezen vaak op dat ik vaak instemmend zat te knikken.

Liefde. Een onmogelijk verlangen is een boek waar iedereen, jong of oud, in een relatie of single, plezier aan zal beleven. En dat ongetwijfeld tot nieuwe inzichten zal leiden.

Dirk De Wachter is psychiater-psychotherapeut en diensthoofd systeem- en gezinstherapie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de K.U.Leuven, campus Kortenberg. Hij is opleider en supervisor in de gezinstherapie in verschillende centra in binnen- en buitenland.

Leven in Leuven geeft een exemplaar weg van dit fijne boekje. Stuur ons de zinsnede “all you need is love” via ons contactformulier en een onschuldige hand zal de winnaar bepalen. Update: het boek is ondertussen de deur uit!

Praktisch
Liefde. Een onmogelijk verlangen?
Dirk De Wachter
€ 19,99
ISBN 9789401421331
Uitgeverij: Lannoo Campus

Bookmark and Share

Er zijn 4 reacties op “[recensie] Liefde. Een onmogelijk verlangen? – Dirk De Wachter”

[recensie] De jacht op Jozef Tentelaar – Stefan Boonen « Leven in Leuven
(on december 10th, 2014 at 22:39)

[…] heel erg zijn. Het boek eindigt met een fijne plotwending als afsluiter. Uiteindelijk zegeviert de liefde […]

 
Danielle Van Loef
(on december 18th, 2014 at 0:14)

De man Dirk De Wachter is een persoon waar ik me rustig, veilig..zonder moeten, gewoon kan zijn wie ik ben.
Zeer zeer graag zou ik dan ook zijn nieuwe boek over de liefde willen lezen!

Met veel respect, aan een boeiend persoon

Danielle

 
Carolien Coenen
(on december 18th, 2014 at 8:38)

Beste Danielle, het boekje is al een tijdje de deur uit.

 
Dirk De Wachter – boekvoorstelling « Leven in Leuven
(on december 28th, 2016 at 16:31)

[…] 9 oktober stelt psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter, auteur van Borderline Times (2012) en Liefde, een onmogelijk verlangen (2014), zijn nieuwe boek De wereld van De Wachter voor in […]