Kortfilmfestival Leuven viert 20ste editie

kortfilm

Dit jaar (2014) viert het Kortfilmfestival Leuven haar 20ste verjaardag. Wat in 1995 begon met een gezellig avondje kortfilm in een oude bioscoopzaal, is uitgegroeid tot een groot internationaal evenement; een rijkelijk gevuld, kleurrijk filmfeest gewijd aan de korte film én tegelijk de belangrijkste filmtalentenjacht van Vlaanderen. De 20e editie loopt van 28 november tot en met 6 december.

Verwacht geen rode loper of vedettenparade op het Kortfilmfestival, wel een bruisend creatief broeinest: honderden jonge filmmakers uit eigen land en alle uithoeken van het continent presenteren in totaal meer dan 300 nieuwe films: korte speelfilms, animatiefilms, films voor kinderen, non-narratieve films, clips en nog veel meer. Een grote, maar tegelijk strenge selectie films, gekozen door het Kortfilmfestivalteam uit duizenden inzendingen en na prospecties wereldwijd.

Het Kortfilmfestival Leuven pakt ook dit jaar weer uit met een lange reeks premières: zo kan je in Leuven terecht voor de wereldpremière van BILLY THE BULLY (Wannes Destoop), Copain (Jan & Raf Roosens), De Vijver (Jeroen Dumoulein), August (Jeroen Perceval) en vele, vele anderen. Naar goede gewoonte zijn heel wat makers present op de vertoning van hun film en verzorgen ze een kort nagesprekje.

In de Kortfilmcompetitie mogen publiek en jury de prijzen uitreiken. In die jury zetelen specialisten uit binnen- en buitenland, zoals dit jaar onder meer Laurence Reymond van het Filmfestival van Cannes ( Quinzaine des Réalisateurs), actrice Charlotte Vandermeersch, cineast Sahim Omar Kalifa en afvaardigingen van de collega-festivals van Uppsala (Zweden) en Vila Do Conde (Portugal). Ook een aantal gasten reiken prijzen uit op het Kortfilmfestival, zoals Humo (de “Humo Award 2014), het Vlaams Audiovisueel Fonds (de Wildcards 2014) en de Unie van de Belgische Filmkritiek (de Persprijs).

Meer info op www.kortfilmfestival.be/

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.