[recensie] Stappers. De Praal van Steden – Guido Eekhaut

stappersEen fantasyroman waarin ons eigenste Leuven een rol toebedeeld krijg, neen, zo heb ik er nog niet veel gelezen. Mijn nieuwsgierigheid was dan ook meteen geprikkeld toen ik het nieuwe boek van Guido Eekhaut in handen kreeg. In de promotietekst stond dat Leuven een hoofdrol speelt in deze roman, maar dat moet ik toch een beetje nuanceren. Persoonlijk zou ik eerder van een mooie bijrol spreken. Na het eerste hoofdstuk laat het plot Leuven achter zich en speelt het merendeel van het verhaal zich afwisselend af in Tours in 1944 en in de mythische stad Orsenna in een ander universum.

Gelukkig is er een rol weggelegd voor Leuvens aspirant-politieman Jason Banbeck die ongewild het avontuur wordt ingezogen nadat een onbekend meisje dat hij bewaakte in het UZ Leuven uit haar coma ontwaakt. Jason is eerder een speelbal van de omstandigheden, de echte hoofdrol in dit boek is weggelegd voor de mysterieuze Theodora Kerhonen, die zonder verpinken een spoor van lijken achter zich laat. Een vrouw met ballen, om het ietwat plat uit te drukken.

Guido Eekhaut heeft een vlotte schrijfstijl en heeft met deze roman een page turner afgeleverd. Wie graag al zijn vragen beantwoord ziet, zal echter nog even moeten wachten. Dit boek is immers het eerste uit een reeks. Eekhaut is duidelijk op zijn best als hij de eeuwige stad Orsenna en de intriges van haar inwoners beschrijft. Dit waren ook de stukken in het boek die mij het meeste konden boeien. Het mysterie van het artefact op Orsenna is een raadsel dat ik graag ontsluierd zie in de volgende boeken. De personages uit Orsenna leken mij ietwat karikaturaal, maar het verhaal is nog maar pas gestart, dus er is ruimte om hun motieven en achtergronden beter uit te spitten. De stukken van de roman die zich in Tours afspeelden, vond ik wat flets afsteken tegen de kleurrijke maatschappij van Orsenna en kwamen minder geloofwaardig over.

Jammer dat ik in het boek op verschillende plaatsen typfouten en zelfs een paar kleine foutjes in de verhaallijn ontdekte. Een goede eindredactie had dit euvel kunnen verhelpen. Ondanks deze foutjes heb ik van het boek genoten en ben ik razend benieuwd naar het vervolg.

Leven in Leuven geeft een exemplaar van dit boek weg. Stuur ons een berichtje via het contactformulier met ‘Orsenna’ in het onderwerp en wie weet maak je kans op dit spannende boek.

Guido Eekhaut schrijft fantasy en thrillers. Zijn werk werd meermaals genomineerd (Gouden Strop, Diamanten Kogel) en bekroond (Hercule Poirotprijs, Prijs van de stad Brussel).

Praktisch
Guido Eekhaut
Stappers. De praal van Steden
€17.50
Uitgeverij Vrijdag
ISBN 9789460012846

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.