Openingsavond Kortfilmfestival 2014

Op vrijdag 28 november ging de 20e editie van het Kortfilmfestival Leuven van start. Zaal 1 van Kinepolis Leuven zat afgeladen vol. De openingsavond is altijd een mooie staalkaart van wat het festival te bieden heeft en dat was op deze jubileum-editie niet anders.

Een overzichtje:

  • Midfield: Omdat Portugal dit jaar het land in focus is mocht deze kortfilm het festival openen. Zeer knappe kortfilm, sterk in beeld gebracht en met een prachtige boodschap.
  • Room 8: Mijn favoriet van de avond. Schitterend uitgangspunt briljant uitgevoerd. Topper.
  • Copain: De eerste wereldpremière van de avond. Copain was voor mij een twijfelgeval. Ofwel was hij te lang ofwel niet lang genoeg. Mooi dat de relatie tussen twee broers een essentieel element uitmaakte, in een film geregisseerd door twee broers. En zeker onder de indruk van de prestatie van hoofdacteur Felix Meyer.
  • Billy the Bully: A star is born! Alle lof voor kindacteur Arthur Dhont die een zeer moeilijke rol met verve neerzet. Dat de jongen in ‘t echt ook een absoluut schatje is, kan natuurlijk ook geen kwaad. Hij stond zo mooi te blinken in zijn blauw kostuum mét strikje, daar  voor het grote scherm in zaal 1. Benieuwd of dit de start van een grootse carrière zal worden. De tweede wereldpremière was alvast de moeite.
  • De Vijver: De derde wereldpremière van de avond. Zeer sfeervol in beeld gebracht klassiek horrorverhaal, waarvan ik de pointe echter al van bij het begin zag aankomen. Met alweer een knappe vertolking van een jonge actrice. Xenia Borremans wist met weinig woorden het publiek in haar greep te houden.
  • A single life: Een grappige noot om deze openingsavond te eindigen. Na de zware voorgangers was dit het perfecte, lichte dessert. Toffe afsluiter.

Er staat de komende dagen nog heel veel moois op het programma. Tot en met 6 december kan je dagelijks in Kunstencentrum STUK terecht voor honderden straffe kortfilms, verdeeld over tientallen compilaties.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.