Andreas Vesalius gaat de wereld rond

Leuven viert de 500ste verjaardag van Vesalius. Andreas Vesalius is na vijf eeuwen nog steeds het symbool voor de Westerse anatomie. Een verdienste die hem lang een plaats gaf op de Belgische bankbiljetten van 5.000 frank en een mooie 6de plaats bij de verkiezing van de Grootste Belg in 2005. Het hoogtepunt van het feestjaar is de expo ‘Vesalius. Het lichaam in beeld’ in M – Museum Leuven. Het museum ontwikkelde een reizende expo over het leven en werk van Vesalius voor buitenlandse diplomatieke posten. Op deze manier wordt het levenswerk van deze beroemde landgenoot internationaal op de kaart gezet.

M maakt een rondreizende tentoonstelling over Vesalius’ leven en werk voor de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Met dit format kunnen ambassades zowel Vesalius als baanbrekende Belgische bedrijven en onderzoeksinstellingen in het domein van de medische wetenschappen in de kijker zetten. De eerste resultaten van deze aanpak zijn al zichtbaar. De ambassades in Griekenland (Zakynthos) en Denemarken (Kopenhagen) organiseerden een evenement om Vesalius te herdenken en een aantal bedrijven zoals Barco, Agfa, Materialise verleenden al hun medewerking. Caïro, Boedapest, Teheran, Los Angeles, Genève, Jakarta en Sao Paulo tonen ook al interesse om de tentoonstelling te gebruiken.

500 jaar Vesalius
Vesalius is een renaissancefiguur pur sang. Zijn studies en dissecties van het menselijk lichaam zijn revolutionair en maakten hem wereldberoemd. Hij baseert als eerste zijn anatomische kennis op dissecties van het menselijk lichaam en niet op apen en honden zoals zijn voorgangers deden. Zijn Fabrica, een baanbrekende publicatie over het menselijk lichaam, is tot op vandaag een referentiepunt in onze geschiedenis.

Andreas Vesalius was voorbestemd voor de geneeskunde. Als 15-jarige start hij met zijn universitaire opleiding in Leuven. Daarna neemt zijn carrière een vlucht en reist hij naar Padua, Bologna, Parijs, Madrid en verder. Op 28-jarige leeftijd schrijft hij zijn meesterwerk De Humani Corporis Fabrica. Hiermee vestigt hij wereldwijd zijn naam als revolutionair en grondlegger van de moderne anatomie. Uiteindelijk schopt hij het tot lijfarts bij Keizer Karel en zet zo de traditie van zijn overgrootvader, grootvader en vader als hofarts verder. Het pionierswerk van Vesalius blijft tot op vandaag de basis voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Belgische laboratoria en onderzoeksinstellingen bestuderen de moleculaire principes die schuilgaan achter deze anatomie en zoeken nieuwe therapieën.

De tentoonstelling ‘Vesalius. Het lichaam in beeld’ loopt nog tot 18 januari in M – Museum Leuven.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.