Ontdooid, onbeperkte poëzie

VFG lanceert unieke actie op 3 december 2014, de Internationale Dag van Personen met een Handicap

Op de Internationale dag van personen met een handicap lanceert VFG, Vereniging van personen met een handicap en partner van de Socialistische Mutualiteiten, de actie ‘Ontdooid’. Het is een bijzondere actie, die de vastgeroeste clichés over mensen met een handicap wil ontkrachten en ontdooien. Poëzie als ijsbreker. ‘Ontdooid’ laat zien dat mensen met een handicap in staat zijn tot mooie poëtische ingevingen die ontroeren én doen lachen.

ontdooid

Wat is ‘Ontdooid’?

  • ‘Ontdooid’ toont dat mensen met een beperking bijzondere talenten hebben. Mensen met een beperking hebben hun plaats in de maatschappij en komen daarvoor op.
  • Mensen met een beperking schreven zelf gedichten en werden gecoacht door bekende Vlaamse schrijvers en dichters, zoals Mustafa Kör, Ivo Konings en David Troch.
  • De gedichten verschijnen in een dichtbundel “Ontdooid. Onbeperkte poëzie.”
  • Het boek bevat gedichten van personen met en zonder beperking.
  • Allen willen ze via poëzie duidelijk maken wat handicap voor hen betekent.
  • De dichtbundel zal verkrijgbaar zijn in de Standaard Boekhandel en in verschillende bibliotheken.
  • Op 3 december wordt de dichtbundel voorgesteld in 6 Vlaamse steden.

Peter van het project is ervaringsdeskundige dichter/schrijver Mustafa Kör
Samen met collega-dichters Ivo Konings en David Troch, begeleidde Mustafa Kör 25 kandidaat-dichters met een beperking gedurende 2 maanden tijdens een zoektocht naar het ultieme gedicht over leven met een handicap. De meest bijzondere gedichten werden gebundeld in een boek, getiteld ‘Ontdooid. Onbeperkte poëzie.’

“De bundel is ’Ontdooid’ gedoopt. Om de symboliek die erin besloten ligt, dat mensen met een beperking meer zijn dan zorgbehoevende planten die we paternalistisch moeten aanspreken of liefkozen als waren ze puppy’s. Ontdooid is het bewijs van het tegendeel. Een collage van verschillende, “buitengewone” mensen met hun eigen kijk op en benadering van de dingen.” (fragment uit voorwoord Ontdooid)

Campagne in 6 steden
De campagne ‘Ontdooid’ wordt voorgesteld op 3 december in 6 Vlaamse steden, waaronder Leuven. In elke deelnemende stad zal een ijsblok geplaatst worden met een ingevroren gedicht. Het ijsblok zal langzaam smelten. Bibliotheekbezoekers en passanten worden uitgenodigd om een stukje ijs uit te hakken, te krabben of te omhelzen.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.