Eerste Leuvense cultuurprijs voor Sahim Omar Kalifa

Er broeit wat op cultureel vlak in Leuven. Steeds vaker en steeds meer Leuvenaars vinden nationaal en zelfs mondiaal weerklank. Om hen ook thuis voor het voetlicht te plaatsen, roept stad Leuven de Leuvense Cultuurprijs in het leven. Regisseur Sahim Omar Kalifa mocht hem als allereerste Leuvenaar ooit in ontvangst nemen.

“Het idee om zo’n prijs in het leven te roepen, rijpt al langer”, aldus initiatiefnemer en schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Leuven is een echte broedplaats voor de kunsten en dat op velerlei vlakken. Denk bijvoorbeeld aan de meermaals bekroonde theatermaker Stijn Devillé of aan meervoudige MIA-winnaar Milow of Selah Sue die internationaal doorbreekt. Wij willen met deze prijs de laureaten ook thuis de erkenning geven die ze verdienen.”

“De prijs is dan ook geen eenmalig schot voor de boeg, maar zal uitgroeien tot een jaarlijkse traditie waarbij we allicht elk jaar een nieuwe discipline in de kijker zetten. Voorlopig hebben we nog geen vaste datum voor ogen. Daarmee behouden we de vrijheid om aan te sluiten bij een formule die past bij de discipline van de kunstenaar die we bekronen. Aangezien ons oog al veel eerder gevallen was op Sahim, was de keuze voor het Internationaal Kortfilmfestival evident. We zijn de organisatoren dan ook erg dankbaar voor de gastvrijheid.”

Sahim Omar Kalifa werd geboren in Koerdistan, maar vertoeft sinds jaar en dag in Wilsele. Onlangs won hij de prestigieuze prijs van de jury op het Montréal World Film Festival voor de kortfilm Bad Hunter. De film gaat over een Iraanse jongen die een ontdekking doet die zijn leven voor altijd verandert. Met zijn kortfilm Baghdad Messi, over een jongen met slechts een been en een passie voor voetbal, won hij tientallen prijzen. Recent nog belandde de film op de shortlist voor een Oscar in de categorie ‘beste korte speelfilm’.

Voor zijn totale oeuvre sleepte Sahim Omar Kalifa al meer dan 70 internationale onderscheidingen in de wacht. Momenteel werkt hij aan zijn eerste langspeelfilm, Zagros. En nu ontvangt hij dus de allereerste Leuvense cultuurprijs.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Eerste Leuvense cultuurprijs voor Sahim Omar Kalifa”

Winnaars Kortfilmfestival 2014 « Leven in Leuven
(on december 8th, 2014 at 12:08)

[…] van het Filmfestival van Cannes / Quinzaine des Réalisateurs (Frankrijk), de gevierde cineasten Sahim Omar Kalifa (België) en Jean-Bernard Marlin (Frankrijk), De Standaard filmjournalist Jeroen Struys en Salette […]