Malinese Woestijnrockers in Leuven. Tinariwen.

Stoffige woenstijnblues in Leuven met nieuwe EP onder de arm

Letterlijk betekent ‘tinariwén’ woestijnen. Deze groep die al sinds begin jaren tachtig traditionele West-Afrikaanse ritmes uit de Sahara verzoent met Maghreb-invloeden en westerse rockgitaren, maar pas begin deze eeuw mondiaal doorbrak, doet zijn naam dus alle eer aan.

De hypnotiserende woestijnblues – de missing link tussen West-Afrika en de Mississippi delta – van het Malinese Tinariwen is even zalvend als bezwerend. Elektrische gitaren, bas en percussie stuwen de nummers voort, vaak samen gezongen, in een onophoudelijke drive. Daarmee creëert de groep een eigen sound waar een geweldige kracht van uit gaat.

De groep mag o.a. Thom Yorke, Bono en The Rolling Stones tot zijn fans rekenen, werkte op zijn albums samen met leden van Wilco, TV On The Radio en Red Hot Chili Peppers en ontving in 2012 een Grammy award voor Tassili. Vorig jaar verscheen hun, opnieuw lovend onthaalde, zesde album, ‘Emmaar’, ditmaal opgenomen in de Californische woestijn nabij Joshua Tree.

Zonet verscheen een nieuwe EP van Tinariwen: ‘Inside / Outside : Joshua Tree Acoustic Sessions’. Die werd opgenomen terwijl de band werkte aan ‘Emmaar’. Na een dag in de studio jamde de band verder in het naastgelegen huis of buiten rond het kampvuur. De EP legt de intimiteit van deze momenten in de Californische woestijn vast.

Op dinsdag 9 december staan ze in 30CC/Schouwburg.

Het wordt een blij weerzien van Tinariwen na hun succesvolle doortocht in een bomvolle schouwburg tijdens Kulturama 2010. tinariwen

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.