Kristallen voor Kerstmis bij de Faculteit Wetenschappen

Op zaterdag 13 december organiseert de Faculteit Wetenschappen van de KU Leuven haar jaarlijkse Christmas Lecture. Dit jaar heeft de lezing figuurlijk extra glans. Juan Manuel García-Ruiz, onderzoeksprofessor aan de Universiteit van Granada, verzorgt een uiteenzetting over een unieke kristalgrot in het Mexicaanse Naica.

Het is bizar om in de werkelijkheid kolossale kristallen te ontdekken, zoals we ze enkel in onze fantasie, in literatuur of in strips beschreven of getekend zagen. Voorbeeld bij uitstek is de Cave of Giant Crystals in de Naicamijn (Mexico), van de meest verbazingwekkende minerale schoonheid op deze aardbol. Kolossale kristallen, die in sommige gevallen meer dan elf meter lang en een meter dik zijn, vormen op driehonderd meter diepte een ongezien landschap van kristallijne bundels. Een uniek voorbeeld van harmonie gebaseerd op kristalsymmetrie. Tegelijkertijd is het een enorme uitdaging om het mechanisme achter de vorming van deze kristallen te ontcijferen. Juan Manuel Garcia-Ruiz illustreert de wetenschappelijke basis hiervan tijdens de Christmas Lecture aan de hand van microvideo’s uit de film The Mystery of the Giant Crystals.

Juan Manuel García-Ruiz werd geboren in Sevilla in 1953. Sinds 1990 is hij Research Professor van The Spanish National Research Council (CSIC) aan de Universiteit van Granada. Hij is oprichter en directeur van het Laboratorio de Estudios Cristalográficos en Principal Investigator van La Factoría Española de Cristalización, een gouvernementeel onderzoeksproject met meer dan 100 wetenschappers uit acht verschillende Spaanse instellingen. Hij was van 2006 tot 2011 voorzitter van het Explora-programma van het Ministerie van Wetenschap en Innovatie. Prof. García-Ruiz heeft meer dan 235 wetenschappelijke publicaties in tijdschriften, met inbegrip van Science en Nature. Hij is een internationaal erkend expert in het gebied van de genese van mineralen. Hij heeft verschillende ruimtekristallisatieprojecten gecoördineerd in samenwerking met meer dan 30 Europese en Japanse laboratoria. Hij is tot slot de oprichter van Triana Science & Technology, een bedrijf dat technologie en diensten aanbiedt in kristallisatie.

Praktisch: De Christmas Lecture met Juan Manuel García-Ruiz vindt plaats op zaterdag 13 december om 15 uur in Aula Pieter de Somer, de Bériotstraat 24, 3000 Leuven en kadert in het Internationaal Jaar van de Kristallografie.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.