Theatergezelschap De Dijlezonen speelt De Vrek

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 januari 2015 speelt theatergezelschap De Dijlezonen het stuk ‘De Vrek‘, een karakterkomedie van Molière uit 1668. Harpagon (de naam van de vrek in het stuk) is alom aanwezig in deze komedie die onderwerpen behandelt die op zich nauwelijks amusant zijn: gierigheid in eerste instantie, maar ook tirannie, egoïsme en seksisme. De oude gierigaard denkt zich een liefde voor de oude dag te kunnen kopen, in weerwil van de wensen van anderen, zelfs die van zijn eigen kinderen. Zijn plannen worden echter gedwarsboomd en de enige troost die hem rest, de inhoud van zijn geldbuidel, blijkt weinig troost te bieden.

Regisseur Guy Beullens creëert, op vraag van De Dijlezonen, een hedendaagse versie van “De Vrek”. De hebzucht van hoofdpersonage Harpagon wordt niet langer beschouwd als een karakterfout, zoals in de tijd van Molière, maar wordt als een ware levenshouding aanzien. Harpagon kiest er bewust voor om rijkdom als het hoogste goed te aanzien in zijn leven, boven zijn eigen geluk en dat van zijn twee kinderen. Het enige wat telt is het saldo dat wordt weergegeven onderaan zijn rekeninguittreksels. Dit levert uiteraard haast surreële taferelen op wanneer hij, met het oog op het vergroten van zijn rijkdom, zijn dochter uithuwelijkt aan een oude man en zelf het lief van zijn zoon wilt trouwen. Deze klassieke maar toch bijzonder hedendaagse komedie krijgt zo een eigenzinnig kantje. En vertelt over intermenselijke relaties en hoe sterk men zich kan ergeren aan gebreken in een ander. Gebreken waaraan men vaak zelf geen gebrek heeft!

Praktisch

  • CC Wagehuys – Brusselsestraat 63, 3000 Leuven
  • Vrijdag 23 januari 2015 om 20 uur, zaterdag 24 januari 2015 om 15 uur, zaterdag 24 januari 2015 om 20 uur
  • Tickets te koop op www.dijlezonen.be of telefonisch via Chantal Leblanc: 016/222 191

de_dijlezonen_de_vrek_leuven

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.