Een bezoek aan de Leuvense kerstmarkt

Eind vorige week besefte ik tot mijn eigen ontsteltenis dat ik wegens teveel werk, bedrijfskerstfeestje, andere afspraken in mijn agenda en ziekte en vermoeidheid nog niet eens op de Leuvense kerstmarkt geraakt was. Voor zondag hadden we in feite al lang gepland om op zondag naar de kerstmarkt in Aachen te rijden. Wegens diezelfde ziekte en vermoeidheid besloten we echter wijselijk dat het veel logischer was om nog eens naar de Leuvense kerstmarkt te gaan op de laatste dag.

IMG_8121

Zoals het te verwachten was op de koopzondag net voor Kerst erg druk en kan je op verschillende plaatsen slechts stapvoets vooruitschuifelen. Door alle luidsprekers schalde Garry Hagger die op het hoofdpodium een optreden gaf.  We besloten na het Herbert Hooverplein maar eerst wat verder te wandelen door de winkelstraten om later terug te keren naar de Kerstmarkt. Dat bleek een goed idee te zijn want later was het iets vlotter om de vele kraampjes te bekijken en in de duisternis kwamen ze ook meer tot hun recht. Vlakbij het sparrenbos en het huisje van de kerstman stond een ouder koppel hartverwarmend te zoenen onder de maretak…. ah, daar word ik toch helemaal vrolijk van. 

Het aanbod van verschillende standen is vrij gevarieerd: alle stereotype krampen met kerstversiering, mutsen, gluhwein, juwelen en ambachten , winterkousen, … waren van de partij maar ook wat minder typische zoals een Cypriotische olijfolie en honing, kwaliteitsvolle vilten hoeden,  een viseetstand, …  Ik zou enkel de organisatie en het stadsbestuur met aandrang willen vragen om eens te investeren in houten chalets/kraampjes ipv de lelijke sfeerloze witte tenten. Met mooie houten structuren die eventueel ook nog verder met lichtjes en sparretakken versierd kunnen worden, zou de kerstmarkt echt kunnen concurreren met de mooiste in Duitsland… maar nu lijkt ze jammer genoeg teveel op een tentenkamp. Dat vind ik echt jammer want elders in het centrum is zoveel moeite gestoken in prachtige kerstverlichting. Het mag gezegd zijn: voor het prachtig versierde stadhuis en universiteitsbibliotheek alleen al, loop ik graag eens het centrum in, maar de plastic zeilen op de kerstmarkt vloeken hierbij.

IMG_8123

IMG_8125

IMG_8132

Toen we aan het stadhuis passeerden zagen we net het slot van Christmas shopping in Harmony waar de winkelstraten overal opgefleurd werden met koren en fanfares. Jammer dat we dat gemist hebben, want nu stond er zoveel volk op de Grote Markt dat je de koren enkel vanaf grote afstand onversterkt kon horen, waardoor ze niet optimaal tot hun recht kwamen. Ik denk dat het leuker was geweest om ze in kleinere groepen hier en daar verspreid te ontdekken.

IMG_8131

We kuierden nog verder door de winkelstraten tussen de laatste shoppers en trokken tot slot nog voor wat fingerfood naar Savoye. Daar werden onze verwachtingen van deze vernieuwde eetgelegenheid niet compleet  vervuld: vooral de trage en onoplettende bediening was een ontgoocheling.  Fingerfood krijgen maar vervolgens 5 min moeten aandacht trekken om een serviette te kunnen vragen is toch eerder vervelend, ook al smaakte het prima.

IMG_8133

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.