KU Leuven brengt filosofie op jongerenmaat

Vanaf januari 2015 start de KU Leuven met het gloednieuwe Junior College Filosofie, een leerpakket dat jongeren uit de middelbare school warm wil maken voor filosofie. Naast twee academische colleges worden de scholieren uitgedaagd om in de klas vooral zelf aan het filosoferen te slaan. In totaal zijn er reeds 350 leerlingen uit 15 Vlaamse scholen ingeschreven.

Het Junior College Filosofie wil de middelbare scholieren via drie kernthema’s uit de filosofie – geluk, vrijheid en waarheid – uitdagen om zelf filosofisch na te denken. In elke module komen ze in aanraking met de complexiteit van een van deze thema’s, en krijgen ze ter inzicht denkbeelden uit de filosofie aangereikt. Het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (HIW) van de KU Leuven wil de leerlingen via het college een rugzak geven voor hun latere studiekeuze en hen op een verfrissende manier kennis te laten maken met het academische denken en hun eigen leefwereld.

Naast een inleidend college en een slotcollege krijgen leerkrachten en leerlingen filosofische tekstfragmenten, artikels, vragen en stellingen voorgeschoteld waarmee ze in de klas actief aan de slag kunnen. Het HIW voorziet per themamodule twee online video’s waarin een relevant vraagstuk centraal staat. Deze video’s brengen de leerlingen in direct contact met academische expertise en verhelderen het overige lesmateriaal. In de module over geluk, die op dit moment al online beschikbaar is, komen professoren Gerd Van Riel en Paul Moyaert aan bod.

Het videomateriaal is beschikbaar via vimeo.com/hiw.

Praktisch
Prof. Antoon Vandevelde verzorgt het inleidend college en het slotcollege. Het inleidend college vindt plaats op donderdag 8 januari 2015 (MSI1 03.18, 13.30 – 15.30 uur); het slotcollege op donderdag 7 mei 2015 (AP 01.30, 13.30 – 15.30 uur).

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.