[recensie] Wij maken het nieuws – 40j Veto – Jelle Mampaey

In oktober 1974 verscheen het allereerste exemplaar van het Leuvense studentenblad Veto. Het boek “Wij maken het nieuws. De kritische pen van Veto” blikt terug op de voorbije 40 jaar van dit Leuvens studentenblad en werpt tegelijkertijd een boeiende blik op het Leuvense studentenleven.

Het boek bestaat uit veertig hoofdstukken, die elk een verhaal uit de geschiedenis van Veto vertellen. Hoewel de naam van Jelle Mampaey, hoofdredacteur jaargang 39 op de omslag van het boek staat, zijn niet alle hoofdstukken van zijn hand. Het boek laat verschillende oud-medewerkers en getuigen aan het woord. De 40 hoofdstukken kunnen afzonderlijk gelezen worden, maar persoonlijk denk ik dat het interessanter is de chronologie van de hoofdstukken te volgen.

Het boek is erg vlot geschreven en mooi vormgegeven. Een plezier om te lezen. Elk hoofdstuk start met een Veto-knipsel waaraan de auteur het hoofdstuk ophangt. Heel fijn om door de Veto-blik meer te weten te komen over de geschiedenis van studentenbeweging en van vier decennia Leuvense studenten. Veel respect ook voor het werk van de Veto-redactie door de jaren heen, die door hun inzet erin geslaagd zijn een blad uit de grond te stampen dat elke student kent. De evolutie van spreekbuis van de studentenraad tot onafhankelijke blad dat volgens de regels van de journalistieke kunst werkt, geeft mooi weer hoe Veto doorheen de loop der jaren gegroeid en geëvolueerd is. Geen wonder dat veel oud-Veto-medewerkers in de journalistiek beland zijn.

Fun fact: Ook Leven in Leuven, de Leuvense stadsblog wordt vermeld in het boek (in het hoofdstuk over de digitale revolutie). En daar kunnen wij natuurlijk alleen maar trots op zijn.

Ik ben alleszins razend benieuwd om te zien hoe Veto zich de komende jaren verder zal ontwikkelen. Nogmaals namens Leven in Leuven een dikke proficiat gewenst aan Veto met hun 40ste verjaardag!

veto

Praktisch
Wij maken het nieuws. De kritische pen van Veto
Jelley Mampaey
Uitgeverij Lannoo Campus
24,99 euro
ISBN 978 94 014 2167 6

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “[recensie] Wij maken het nieuws – 40j Veto – Jelle Mampaey”

nicole
(on januari 21st, 2015 at 11:33)

Ik ben razend benieuwd om de nieuwe vorm te zien en te lezen. Het houdt mij jong. Nicole

 
Studentenblad Veto lanceert crowdfundingsactie « Leven in Leuven
(on september 23rd, 2015 at 14:08)

[…] tekenaars hun tekentalenten. Ook de Veto-alumni dragen een steen bij door een deel van de boeken ’Wij maken het nieuws. De kritische pen. 40 jaar Veto’ aan te bieden als […]