Upcycling festival TRASH deluxe in OPEK Leuven

Op 24 en 25 januari bezet REused vzw het Openbaar Entrepot voor de Kunsten (OPEK) met upcycling festival TRASH deluxe. Deze tweede editie draait helemaal rond duurzaam, uniek, betaalbaar en creatief hergebruik. Met een markt, upcycling workshops, expo, repair café, weggeefplein en Loved Before Pop-up Store is dit winters weekend gegarandeerd goed gevuld.

Upcycling is hot en dat was te merken aan de eerste editie van TRASH deluxe eind januari 2014 jaar die een onverhoopt succes was. Daarom besliste REused om de tweede editie over twee dagen te spreiden.

Vast ingrediënt van het festival is de upcycling markt waar zowel gevestigde namen als beginnende ontwerpers hun uit recupmateriaal gemaakte producten aan de man brengen. Eén van de meest in het oog springende deelnemers zijn de jonge ondernemers van PermaFungi. Met bakfietsen van Cyclo, dat fietsen recycleert, haalt PermaFungi het koffiedik op bij Brusselse Exki‘s en tovert het daarna om tot oesterzwammen in de kelders van Thurn & Taxis. Op TRASH deluxe verkopen ze kits waarmee je thuis oesterzwammen kunt kweken.

Verder trekken ook de messen van Tim Wagendorp de aandacht. Voor de lemmeten recycleert hij vijlen, kogellagers en autoveringen; gewei, oud bot of oude snijplanken kunnen dan weer dienen voor de handvaten. Maar ook de chique tropique van jong Leuvens talent Jeroen Lemaitre die onder het label Animaux Speciaux met opgezette insecten, vlinders en dieren uit de tropen onmisbare statement pieces voor je interieur maakt.

Op de markt wordt niet alleen verkocht, ook informatie rond afval komt op een ludieke manier aan bod. Bezoekers kunnen hun sorteerkennis op scherp zetten en mikken het afval – glas, papier & karton, pmd of restafval – in de juiste schietschijf met de afvalknaller van EcoWerf. Bio-Planet Leuven is net als de Vlaams-Brabantse afdeling van EVA vzw (Ethisch Vegetarisch Alternatief) van de partij met proevertjes.

Bezoekers die lege batterijen inleveren aan de inzamelstand van batterijenrecyclagebedrijf Bebat maken kans op een aankoopbon ter waarde van 20 euro van de onlangs geopende verpakkingsvrije winkel Content, een T-shirt van Leuvense Eco & Fair Fashion winkel Hempmade of delicatessenwinkel The Food Hub.

Nieuw dit jaar is de Loved Before Pop-up Store op zaterdag, waar tweedehandskleding voor volwassenen wordt verkocht. De opbrengst gaat naar de eigenaars van de kledij en achteraf niet terug opgehaalde kledij gaat naar een goed doel.

Wie graag de handen uit de mouwen steekt, kan juwelen uit fietsbanden leren maken in de doorlopende workshop Treasured Trash. Of misschien vind je wel je ding op de Stoel Zoekt Lief-stand – een project van Bos+ en Netwerk Bewust Verbruiken – waar ze een lamp uit recupfineerhout, vogelkastjes en nagelfiguurtje maken?

Voor het eerst reikt TRASH deluxe ook een prijs uit. Die gaat naar de drie winnaars van de upcycling wedstrijd waarbij sociale ateliers werden uitgedaagd om een kunstwerk uit recupmateriaal te maken. Elke bezoeker van TRASH deluxe mag 3 deelnemende inzendingen nomineren en maakt zo kans om een aankoopbon van Bio-Planet of een Hempmade T-shirt te winnen.

Op de expo zijn de exuberante juwelencreaties van Antwerpenaar Daniël von Weinberger, de lugubere kunst van Wim Hermans, de poëtische assemblages van Vizoog en sociaal atelier De Factory te bekijken.

Wie een kapotte fiets of stofzuiger wil laten repareren, kan daarmee terecht bij de deskundige helpers in het Repair Café op zondag 25 januari tussen 14u en 18u. Leuvense Weggeefwinkel Huisje van Overvloed organiseert een indoor weggeefplein.

Even bijtanken kan aan de TRASH deluxebar gemaakt uit recuphout. Geert Groffen staat garant voor puur en gezond eten. Smaakvol eten met een knipoog naar de wereldkeuken. Hij kookt, bakt en grilt de groenten van het seizoen tot een heerlijke maaltijd. De zoete noot wordt voorzien door de Jin van Scouts Sint Paulus te Leuven. Zij serveren oprecht lekkere dessertjes: geen overdaad aan suiker en kleurstoffen, wel veel verse ingrediënten. De wafeltjes worden zelfs ter plekke gebakken! De opbrengst gaat integraal naar het spaarpotje van de Jin, ten voordele van hun buitenlandse scoutskamp.

trash

Praktisch
zaterdag 24 en zondag 25 januari 2015
11u-18u (uitgezonderd Repair Café enkel op zondag van 14u-18u)
OPEK, Vaartkom 4, 3000 Leuven
Inkom 2 euro
gratis inkom: -12jaar / Loved before Pop-up Store (zaterdag) / Repair Café (zondag)

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.