Leuven Jazz 2015

Van woensdag 18 tot en met zondag 22 maart leeft Leuven weer op een jazzy beat. Editie drie van ‘Leuven Jazz’ palmt heel de stad in met een mix van concerten en meer. Naast headliners als Aaron Parks Quartet, Greg Osby en Tineke Postma, Jef Neve of Mulatu Astatke vind je op het programma ook knappe jazzfilms, de internationale talentenwedstrijd ‘B-Jazz’, gratis expo’s en caféconcerten.

‘Leuven Jazz’ groeide op onder de vleugels van ‘Kulturama’ en ging vanaf 2013 solo. Het programma van de eerste twee edities liet zich opmerken door de mix van internationale sterren, lokaal talent en boeiende zijstapjes naar expo, film en literatuur. In deze derde editie zetten de Leuvense jazzpartners die eigenheid nog meer in de verf. ‘Leuven Jazz’ is er zowel voor de echte jazzfanaten als nieuwsgierige proevers.

De festivalsite www.leuvenjazz.be en de brochure zijn ideale startpunten om kennis te maken met het programma, maar dit zijn alvast enkele hoogtepunten van deze editie:

GREG OSBY & TINEKE POSTMA vs PLAISTOW
De jonge Nederlandse saxofoniste Tineke Postma (1978) en haar befaamde Amerikaanse collega Greg Osby (1960) verrasten afgelopen najaar met het wondermooie ‘Sonic Halo’, een album met louter eigen composities. Hun sound laat de originele, Europese aanpak van Postma contrasteren met de eigentijdse, energieke opvattingen van Osby. Belgische première!

De bezetting piano, contrabas en drums van de Zwitserse revelatie Plaistow is dan wel klassiek voor een jazztrio, hun muziek is dit allerminst. De uitgesponnen akoestische sound is doordrenkt met minimal music en elektronica, wat zorgt voor een uniek experimenteel geluid binnen de jazz.

JEF NEVE & AARON PARKS QUARTET
‘Leuven Jazz’ heeft een boon voor pianojazz, zie bvb de eerdere passages van Bill Carrothers of de wereld-première van Fred Hersch en Stefano Bollani. Deze avond past volledig in die lijn.

Jef Neve was tijdens editie 2014 nog de grote smaakmaker met een uniek gelegenheidscombo (met o.a. Richard Galliano). Deze editie krijg je de naakte essentie te horen: één piano, één pianist en de stilte van de zaal. De uit Seattle afkomstige jazzpianist Aaron Parks heeft al een mooi parcours afgelegd. Naast intense samenwerkingen met Terence Blanchard, James Farm en Ben van Gelder laat hij zich geregeld opmerken door knappe soloalbums (zie recent nog ‘Arborescence’). Op ‘Leuven Jazz’ schittert zijn vloeiende pianospel in een indrukwekkend Quartet.

MULATU ASTATKE & GOGO PENGUIN
Het is slechts weinig muzikanten gegeven om grondlegger te zijn van een eigen muziekgenre, maar Mulatu Astatke is een van hen. Met zijn Ethio-jazz combineert de vibrafonist muziek uit zijn thuisland Ethiopië met Latijns-Amerikaanse ritmes, Caraïbische reggae en afro-funk. Zijn Step Ahead band bevat bovendien de kruim van de Londense jazzscene.

GoGo Penguin is een frisse wind in het jazzlandschap. Het trio uit Manchester mixt invloeden als Aphex Twin, Brian Eno, Massive Attack of Debussy met een fikse scheut jazz. Het resultaat is een unieke, groovy, lyrische en akoestisch-elektronische sound waarmee ze terecht hoge ogen gooien. Zopas nog Mercury Prize Nominee, nu op de planken van het Depot.

B-JAZZ INTERNATIONAL CONTEST
‘B-Jazz’ is versie 2.0 van het gerenommeerde concours gekend als ‘Jazz Hoeilaart’, een van de oudste en meest prestigieuze wedstrijden in Europa. Voortaan organiseert MuziekMozaïek – in samenwerking met 30CC en OPEK – deze Contest als onderdeel van ‘Leuven Jazz’.

Uit niet minder dan 228 ingezonden composities van 76 ensembles selecteerde de jury eind december vier finalisten: Attila Gyárfás Trio (HU/IT), Philippe Lemm Trio (US), RUIS (BE) en Soso Lakatos Quartet (GB/NL). Zij worden aangevuld met de winnaar van ‘Getxo Jazz 2014’, het Ylativ Algo Quintet (DE/RU), en de winnaar van ‘STORM! Contest 2015’ (finale op 13 februari).

De zes finalisten worden tijdens twee finaleavonden beoordeeld door een internationale jury. Elke finaleavond wordt bovendien afgesloten met een ‘Late Night Jam’ (23.00 uur). De uiteindelijke winnaar wordt bekroond met  e eerste ‘Grote Prijs Albert Michiels’ en een laureatenconcert op de slotdag.

JAZZMOZAÏEK AWARD 2015 & LAUREATENCONCERT BERT JORIS
Tijdens de editie 2014 van ‘Leuven Jazz’ ontving Bert Joris de Jazzmozaïek Award. Ook dit jaar reikt het magazine Jazzmozaïek deze prijs uit aan een Belgische jazzmuzikant die zich het voorbije jaar liet opmerken door vernieuwing, verbreding en verjonging.

Aan de Award is een geldprijs verbonden die de winnaar gebruikt om de editie erna een nieuw project voor te stellen. In zijn laureatenconcert kiest Joris voor een onuitgegeven kwartetformatie waarbij hij zijn talenten als trompettist, arrangeur en componist ten volle kan uitspelen.

SCORPIO LIVE & THEMA-ENSEMBLES LUCA JAZZ
Radio Scorpio verzorgt vier dagen live-uitzendingen vanuit de foyer van de 30CC/Schouwburg. In hun open studio ontvangen ze artiesten, organisatoren, jazzkenners en recensenten. Jonge en veelbelovende (lokale) talenten geven live-optredens en de dj’s van Radio Scorpio schotelen je de beste platen voor. De thema-ensembles van de jazzopleiding aan het LUCA (Lemmens) zorgen bovendien voor sprankelende livesessies.

EXPO, FILM, LITERATUUR …
De liefde voor jazz gaat ook deze editie verder dan alleen maar de muziek.

Cinema ZED programmeert een drieluik films met meer dan een stevige jazzsoundtrack. Van het indrukwekkende en Oscargenomineerde ‘Whiplash’ (Damien Chazelle) over de animatiefilm ‘Chico & Rita’ tot het indringende portret van multi-instrumentalist en politiek activist Rahsaan Roland Kirk in ‘The Case of the Three Sided Dream’.

‘Hertmans in het kwadraat’ verenigt het beste van beide broers Hertmans, gitarist Peter en schrijver Stefan (van o.a. het bejubelde ‘Oorlog en Terpentijn’). De jazzcomposities van de een en de teksten van de ander vermengen zich wonderwel. Ze nodigen bovendien trompettist Bert Joris en bassist Nicolas Thys uit op hun zondagse brunch.

‘Leuven Jazz’ pakt ook uit met vier boeiende en gratis expo’s. Van de met jazz doordrenkte stripalbums en portretten van Philip Paquet, over de jazzblik van sociaal-artistiek atelier De FactorY tot de unieke platenhoezen en historische opnames van Jazztime Europe. In ‘Street Art Meets Jazz’ trakteren Leuvense graffiti- en street art-artiesten je tenslotte op de Bondgenotenlaan op hun interpretaties van jazz.

En over trakteren gesproken: ‘Leuven Jazz’ start ook deze editie met een Jazzkroegentocht op de mytische Oude Markt, gecombineerd met optredens in At The Bebop (Sofie) en De Libertad (Den Hoed Quartet).

Praktisch
Van woensdag 18 tot en met zondag 22 maart 2015
tickets & info > WWW.LEUVENJAZZ.BE

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.