Hugo De Keyserprijs voor Hilde Verboven van Oorlogsdagboek en Life Time Award voor Germaine van café Inn’t Joor 1

Deze avond reikte de Leuvense Persclub haar 12de Hugo De Keyserprijs uit aan historica Hilde Verboven voor haar “Oorlogsdagboek Leuven” en gaf een “Life Time Award” aan Germaine, de bazin van café “Inn’t Joor 1” in de Ravenstraat.

Hilde Verboven krijgt de prijs voor haar “Oorlogsdagboek Leuven” een initiatief naar aanleiding van de herdenking van de bezetting en verwoesting van Leuven door het Duitse leger 100 jaar geleden. Verboven publiceerde vorig jaar op de site www.oorlogsdagboekleuven.be van 22 juli 2014 tot begin november 2014 dagelijks emotionele dagboekfragmenten die tien getuigen dag op dag honderd jaar geleden hadden neergepend. Het las als een dagelijks verslag van de verwoestingen, de gruwel en het dagdagelijkse (over)leven in oorlogsomstandigheden en is om die reden ook een wezenlijke bijdrage tot de Leuvense geschiedenis.

De Life Time Award is voor Germaine, de bazin van café Inn ’t Joor Eén, het kleinste café van Leuven gelegen in het stuk Ravenstraat tussen de Blijde Inkomststraat en de Tiensestraat. Het café, waar slechts plaats is voor een 15-tal personen, oogt als een gezellige living waar met dank aan Germaine immer een warme menselijke gloed aanwezig is. Met deze prijs wil de Leuvense Persclub een ‘doodgewone held’ in de bloemetjes zetten die anders nooit in de prijzen vallen, een vrouw die geen kinderen heeft, maar de mama is van minstens twee generaties Leuvense studenten.

De Hugo De Keyserprijs is een prijs die in 2003 door de Leuvense Persclub in het leven geroepen werd naar aanleiding van het overlijden van een Leuvense collega. De prijs is bedoeld voor mensen, groepen of initiatieven die het leven in Leuven aangenamer maken in de brede zin van het woord. Alle journalisten die regelmatig over Leuvense kwesties schrijven kunnen kandidaten voordragen en iedereen kan meestemmen om de laureaat aan te duiden.


Hilde Verboven, de winnares van de 12de Hugo De Keyserprijs


Germaine, de winnares van de Life Time AwardMeer foto’s op Flickr.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.