Groene Pluim voor klimaatvriendelijke gesloten winkeldeur

Groen overhandigde gisteren een groene pluim aan een Leuvense winkel die er bewust voor kiest om bij koude temperaturen de deuren niet open te laten staan. Groen hoopt dat vele andere winkels dit goede voorbeeld zullen volgen en verwacht nieuwe initiatieven van het stadsbestuur om winkeliers aan te moedigen de deuren gesloten te houden.

Vele winkels laten zelfs bij vrieskou gewoon hun deuren open staan. Dit is een verspilling van kostbare energie, en het is geen pretje voor de mensen die in die winkels werken. Er zijn gelukkig ook heel wat winkels die hun deuren dicht houden en hun klanten mee sensibiliseren voor een meer klimaatneutrale stad. Als je door de winkelstraten loopt, zie je voorbeelden van allebei. Aan de ene kant van de straat heeft een grote keten netjes de deuren gesloten, aan de andere kant staan de deuren wagenwijd open… Het argument “onze klanten willen dat, anders gaan ze weg” overtuigt niet echt. Mensen zijn zeker te motiveren voor wat ze bij hen thuis ook doen: de deur achter je dichttrekken als je binnenkomt of weer weggaat.

Fatiha Dahmani (gemeenteraadslid): “Groen drong al eerder aan bij het stadsbestuur om meer te doen tegen deze toestand, onder meer in de commissie. Maar voorlopig lijkt er niet veel te veranderen. En dat is geen goede zaak voor een stad die klimaatneutraal wil worden… We zijn blij dat we vandaag met onze Groene Pluim onze waardering kunnen uitdrukken voor de vele winkels, groot en klein, die ervoor kiezen om hun deuren niet open te laten staan bij deze koude. We overhandigden daarom graag onze Groene Pluim aan Boetiek Nicholson op de Bondgenotenlaan. Het verhaal van de zaakvoerder van deze winkel was erg stimulerend. Je deuren niet de hele tijd open laten staan als het koud is, het kan ook een vanzelfsprekende keuze zijn, in het voordeel van de klant, het personeel en het milieu. Wij hopen dat het stadsbestuur nieuwe initiatieven neemt om alle andere winkels te overtuigen.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.