Vlaamse regering voorspelt daling bevolkingsaantal Leuven – burgemeester Tobback verbijsterd

De studiedienst van de Vlaamse regering (SVR) heeft de resultaten van haar onderzoek over de bevolkingsprognoses 2015-2030 voor Leuven bekend gemaakt. Verrassend genoeg voorspelt de studie een daling van het aantal inwoners tegen 2030. Een merkwaardig resultaat, zowel door het feit dat de stad de voorbije twintig jaar alleen maar inwoners won, alsook door het feit dat andere studies deze stijgende trend wel blijven bevestigen.

De stad Leuven eist nu dat de SVR haar resultaten corrigeert. Burgemeester Louis Tobback legt de vinger op de wonde: ‘De Vlaamse regering zal wellicht op basis van deze cijfers beslissen naar welke steden extra middelen zullen gaan voor bijvoorbeeld scholenbouw en kinderopvang.’ Deze mistelling kan dus drastische gevolgen hebben voor het Leuvense beleid.

Eén van de mogelijke redenen voor deze voorspelde dalende trend, is het recent opgezette project (in samenwerking met het International Office van de KU Leuven) waarbij internationale studenten zich moeten uitschrijven om hun huurwaarborg terug te krijgen. Ervoor had dit voor internationale studenten een lage prioriteit aangezien er geen dwingende reden voor was. Kris Torfs, directeur burgerzaken van de Stad, licht toe: ‘Daardoor is er voortaan meer zekerheid over de effectieve bevolkingsaantallen. Maar deze maatregel is recent, waardoor het lijkt alsof er ineens meer volk vertrekt. Ze hadden hier beter eens met ons over gesproken.’

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Vlaamse regering voorspelt daling bevolkingsaantal Leuven – burgemeester Tobback verbijsterd”

Bruno
(on februari 10th, 2015 at 15:04)

En met de mogelijkheid dat er misschien iets van aan is, daar hoeft geen rekening mee te worden gehouden? We mogen er zomaar vanuit gaan dat deze studiedienst er niks van weet, want een “onafhankelijke” partij als de K.U.Leuven heeft eerder iets anders voorspeld?

In dezelfde reactie zegt burgemeester Tobback dat hij ook vreest dat de betwiste studie investeringen in verdere bouwprojecten in Leuven zal ontmoedigen. Tja, liever Leuven mordicus blijven volbouwen tot niemand er nog wil wonen…