M opent ZILVER. Kunst | Object | Verhaal

Deze avond vond in M de vernissage plaats van de tentoonstelling Zilver in samenwerking met het Zilvermuseum Provincie Antwerpen. Vijf eeuwen kostbaar zilver krijgen een ereplaats in M. Religieuze schatten, luxueuze serviezen, art-deco-objecten en sixtiesdesign vertellen boeiende verhalen over de rijke geschiedenis van Leuven en Brabant. Aan de hand van ruim 250 objecten ontdek je vergeten rituelen en tafelgewoontes uit het dagelijkse leven van vorige generaties. De tentoonstelling etaleert gebruiksobjecten en kunstwerken geproduceerd in opdracht van de stad, de universiteit, verenigingen, kerken, abdijen en kloosters.

ZILVER. Kunst | Object | Verhaal

ZILVER. Kunst | Object | Verhaal

Eeuwenlang was Leuven het centrum voor edelsmeedwerk in Brabant. De invloed van de stad op het zilverwerk strekte zich uit tot ver buiten de stadsgrenzen. Omliggende steden zoals Aarschot, Diest, Tienen of Waver dragen namelijk ook het Leuvense keurmerk. Hierdoor dekt de term Leuvens zilver een brede lading. Deze tentoonstelling ontwart het geografisch kluwen en toont de evolutie van de edelsmeedkunst en het Leuvense keurmerk. Samen met het meesterteken van de edelsmid is het keurmerk de identiteitskaart van het zilverwerk. Vanaf de late 15de eeuw tot 1798 herken je Leuvens zilver aan het stadswapen en een sleutel. Dit attribuut van de patroonheilige Sint-Pieter is meestal vergezeld van een jaarletter of -cijfer.

ZILVER. Kunst | Object | Verhaal

ZILVER. Kunst | Object | Verhaal

Speciaal voor deze gelegenheid keert een renaissance topstuk van het Rijksmuseum in Amsterdam terug naar Leuven: de windmolenbeker. Deze unieke glazen beker was een centraal attribuut bij drankspelen en is de oudste gekende molenbeker van de Zuidelijke Nederlanden. De glazen beker dateert van ca. 1530–1560 en was ooit in het bezit van het Nederlandse vorstenhuis.

Windmolenbeker
Windmolenbeker, Leuven, ca. 1530–1560 (17de-eeuws glas), Rijksmuseum Amsterdam © Rijksmuseum Amsterdam

M zet eveneens het kleurrijke design van monnik-edelsmid Dom Martin (1889-1965) in de kijker. Zijn creaties bleven tot nog toe een goed bewaard geheim. Tijdens de jaren 1920–1940 creëert hij in de abdij Keizersberg internationaal gegeerd topdesign. Hij ontwerpt exclusief art-deco-zilver met luxueuze materialen. Hij laat dit realiseren door de bekende Brusselse firma Wolfers Frères en lakwerkkunstenaar Marcel Wolfers (1886–1976). Na ruim tachtig jaar keren zijn art-decopareltjes weer even terug naar Leuven.

DmonMartin
Dom Martin i.s.m. Wolfers Frères & Marcel Wolfers, Monstrans & pyxis D1, Leuven/Brussel, 1931, Sint-Theodardus Beringen-Mijn © KIK-IRPA, Brussel

De tentoonstelling loopt van 12 februari tot en met 12 juli 2015.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “M opent ZILVER. Kunst | Object | Verhaal”

1.400 uren zilver poetsen: voor M is het van onschatbare waarde « Leven in Leuven
(on maart 5th, 2015 at 23:02)

[…] de tentoonstelling ‘Zilver‘ die recent opende, poetste een groep van 31 vrijwilligers in totaal 1.400 uur bij elkaar. […]