Feestjaar de Bib Leuven en stadsarchief Leuven van start

2015 wordt een jaar met een strik voor het Leuvense Tweebronnen. De bibliotheek en het archief ‘wonen’ 15 jaar in dit prachtige gebouw van Van de Velde. Bovendien viert het archief 175 jaar archiefwerking en blaast de bibliotheek 150 kaarsjes uit. Dat vraagt om een feestje.

“Zoveel verjaardagen, dat konden we niet ongemerkt voorbij laten gaan”, steekt schepen van cultuur Denise Vandevoort van wal. “Ons Leuvens archief bestaat natuurlijk al wel van in de 13de eeuw, maar een uitgebouwde archiefwerking werd pas in 1841 in het leven geroepen. Wie goed telt, komt dan aan 174 jaar, maar op dat half jaartje verschil wilden we niet wachten (lacht).” “De eerste echte Leuvense bibliotheek werd in het leven geroepen in 1865”, vervolgt Vandevoort. “Er was toen geen al te uitgebreide collectie. Er waren amper 1000 boeken en de bibliotheek had een gesloten-kastsysteem. Wie vandaag binnenspringt in Tweebronnen treft een heel andere soort bibliotheek: warm, open en altijd iets te beleven. En dat willen we natuurlijk graag accentueren in ons feestjaar.”

“Iedere maand opnieuw organiseren we een andere activiteit om deze verjaardagen te vieren”, pikt hoofdbibliothecaris Danie De Sadeleer in. “Zet zeker en vast al 10 oktober 2015 in je agenda. Die dag wordt immers het hoogtepunt. Samen met cultuurcentrum 30CC bereiden we een topprogramma voor. Wat het wordt, houden we nog even geheim, maar dat het de moeite waard zal zijn, dat is nu al duidelijk!”

“Ook het stadsarchief maakt plannen om te feesten”, aldus stadsarchivaris Marika Ceunen. “In het archief kan je dit jaar terecht voor lezingen en workshops. Bovendien staat Erfgoeddag (26 april) geheel in het teken van het feestjaar. In het stadhuis kan je de 15 meest bijzondere topstukken van het archief bewonderen én kan je mee bepalen welk archiefstuk hét erfstuk van Leuven is! De expo start op 26 april en loopt tot zondag 3 mei. Tijdens de feestweek in oktober wordt het topstuk officieel bekendgemaakt.”

Het feestjaar wordt officieel afgetrapt in de bibliotheek met de expo BOEKENetc., een tentoonstelling van de ateliers reclamekunst en digitale kunst van SLAC/Academie Beeldende Kunst. De reclamekunstenaars gaan aan de slag met prints, zeefdrukken en 3D-installaties rond onderwerpen als boekverbranding, censuur en ex libris. Ook bladwijzers en bekende boekencovers steken ze in een nieuw jasje. De studenten digitale kunst gooien het over een andere boeg. Aan de hand van video’s en installaties richten zij hun pijlen op thema’s als lezen, de duur van het lezen, schrijven, analfabetisme en het tekstueel of visueel weergeven van ideeën en emoties. Woord- en boekenkunst zoals je die normaal niet tegenkomt in de bib.

De expo startte op vrijdag 13 februari en loopt tot vrijdag 6 maart. Vanaf dan vindt er elke maand een nieuwe activiteit plaats in kader van het feestjaar. Bovendien mag ieder jarig bibliotheeklid zich verwachten aan fijne felicitaties met kans op een mooie prijs. Wie de activiteiten op de voet wil volgen, raadpleegt best regelmatig leuven.bibliotheek.be voor de meest recente informatie.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Feestjaar de Bib Leuven en stadsarchief Leuven van start”

Godts Francois
(on november 8th, 2015 at 17:25)

op zondag 22 november zal ik aanwezig zijn op de brunch voor het feest in Tweebronnen