Eerste Belgische solotentoonstelling Jessica Warboys in M

De natuur staat centraal in het oeuvre van Jessica Warboys (1977, Verenigd Koninkrijk). Zon, zee, landschappen of wind laten hun sporen na bij de realisatie van haar werken. Met Glade, haar eerste Belgische solotentoonstelling, brengt ze uitsluitend nieuw werk. Haar creaties definiƫren ruimtes of gebeurtenissen, vergelijkbaar met een schuilplaats in een bos.

Eerste Belgische solotentoonstelling Jessica Warboys in M

Sea Paintings (2014)
Jessica Warboys werkt al verschillende jaren aan de reeks Sea Paintings. De zee speelt een doorslaggevende rol in de creatie van deze reeks. Warboys bewerkt grote doeken met pigmenten en drenkt ze daarna in de zee. Het geweld van de branding en de wind doet de rest. De sporen die achterblijven vormen het uiteindelijke schilderij. In M experimenteert ze voor het eerst met een zwart-wit kleurenpalet. Op deze manier brengt ze de schilderijen terug tot het elementaire: een zwarte lijnvoering op een wit vlak.

Eerste Belgische solotentoonstelling Jessica Warboys in M

Shaded wood (2014)
De video Shaded Wood ontstaat na een verblijf in Finnmark (Lapland). In het drogende hout en de tentstructuren uit de film ziet Jessica Warboys een parallel met de stapels hout in haar atelier of de motieven in haar cyanotypes die te zien zijn in de tentoonstelling. Op een zakelijke, bijna afstandelijke manier registreert ze de sporen van menselijke activiteit in de natuur. De zwart-witte film fascineert, net zoals vroege vormen van cinema, door zijn exotisme of betoverende kracht.

Motion Mesh, Box Painting, Drift Grid & Wood (2014)
Op een meer statische manier dan de video, is ook de cyanotype Motion Mesh een registratie van sporen. In de compositie herken je contouren van andere werken uit de tentoonstelling. Daarnaast krijg je met Box Painting en Drift Grid een evenwichtsoefening tussen schilder-, beeldhouwkunst en textiel te zien. De aaneenschakeling van abstracte schilderijen met geometrische vormen krijgt een sculpturaal karakter in de ruimte.

Eerste Belgische solotentoonstelling Jessica Warboys in M

Eerste Belgische solotentoonstelling Jessica Warboys in M

De tentoonstelling loopt tot 24 mei 2015 in M.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.