1.400 uren zilver poetsen: voor M is het van onschatbare waarde

Voor de tentoonstelling ‘Zilver‘ die recent opende, poetste een groep van 31 vrijwilligers in totaal 1.400 uur bij elkaar. Wegens het succes van de zilverclub en de hechte band die hier ontstond, komt er zelfs een vervolg. Zo zal de M-zilverclub enkele publieke demo’s zilverpoetsen geven en gaat deze vanaf april 2015 terug van start met het opblinken van andere collectiestukken. Deze ploeg is niet alleen. Zij vervolledigen een hechte groep van 160 vrijwilligers die zich regelmatig inzetten voor M. Het afgelopen jaar presteerden ze samen zo’n 7.800 uren. Naast vrienden aan huis, zijn ze voor M van onschatbare waarde als schakel tussen het museum en het publiek. Tijdens deze week van de vrijwilliger verdienen ze het om in de kijker gezet te worden.

De afgelopen jaren bouwde M een geëngageerde ploeg van 160 vrijwilligers uit. Samen nemen ze verschillende taken op zich. Ze zijn essentieel voor de werking: ze onthalen groepen, verwelkomen bezoekers, ondersteunen de perswerking en de administratie, helpen een handje in de bibliotheek of het archief, enzovoort. Ze vormen samen met de medewerkers van M een uithangbord en het kloppende hart van het museum.

Waardevolle schakels
Denise Vandevoort, voorzitter M – Museum Leuven: “Voor M zijn de vrijwilligers belangrijke schakels tussen ons en het publiek. Bovendien zijn ze een klankbord en een maatstaf om de museumwerking aan af te toetsen. Dit maakt van hen een schakel van onschatbare waarde. Zonder hen waren een aantal projecten in 2014 ook niet realiseerbaar.”

Sinds februari 2014 werkte een hechte ploeg van 31 vrijwilligers mee aan het onderhoud van de zilvercollectie. Luc Delrue, directeur M – Museum Leuven: “Het is de eerste keer in M denk ik dat er letterlijk honderden uren vrijwilligerswerk hebben bijgedragen tot het concreet op poten zetten van een tentoonstelling. Hun bijdrage was niet allen uitzonderlijk, maar heeft de expo ZILVER ook mogelijk gemaakt.”

In het najaar van 2014 hielpen 7 vrijwilligers bij de behandeling en reiniging van de meubels, vooraleer ze naar het vernieuwde museumdepot verhuisden. Door de aard van het project was dit meteen ook een opportuniteit om meer jongeren in de vrijwilligerswerking te integreren, net zoals bij M-idzomer.

DSC_1170

Vrijwilligers als gezicht van M
Luc Delrue: “Wat M en zijn vrijwilligerswerking uniek maakt is dat vrijwilligers hier niet zomaar vrienden aan huis zijn die voor extra taken worden opgeroepen, ze maken een essentieel onvervangbaar onderdeel uit van het museum en alle medewerkers dragen dit ook uit. De vrijwilligers maken een volwaardig deel uit van het onthaal in M. Ze zorgen namelijk voor een sterk verhoogd bezoekerscomfort en bieden een spiegel op de samenleving voor onze werking.”

Lieve Pira, 6 jaar vrijwilliger in M: “Vlak na de opening startte ik als vrijwilliger in M en ik proefde van verschillende taken, van de organisatie van het economaat over het onthaal en het ontvangst tijdens de vernissages tot de persdienst. Daar help ik al 4 jaar met het verwerken van de persberichten en –knipsels die binnenlopen. De sfeer, het contact met ‘mijn M-collega’s’, het bezoeken van de tentoonstellingen en de blik achter de schermen zijn in hoofdzaak de redenen waarom ik deze vrijwilligersfunctie zo graag doe.”

Jacques Pauwels, 6 jaar vrijwilliger in M: “Ik ben hier een vrijwilliger van het eerste uur. Zo begeleidde ik bezoekers bij de tentoonstelling over Rogier van der Weyden en hielp ik hen met de audiogidsen. Daarna werkte ik mee in de bibliotheek en hielp ik meubels verhuizen naar externe locaties. Maar vooral het contact met het publiek ligt me nauw aan het hart. Sinds drie jaar ben ik host. Een warme ontvangst garanderen aan de bezoekers, da’s de mooiste beloning die je als vrijwilliger kan krijgen.”

DSC_1166

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.